U Travniku obilježena 25. godišnjica formiranja 7. Korpusa Armije RBiH
U Travniku obilježena 25. godišnjica formiranja 7. Korpusa Armije RBiH - photo: Šefik Džaferović Facebook
Aktuelno

U Travniku obilježena 25. godišnjica formiranja 7. Korpusa Armije RBiH

“Sedmi korpus Armije RBiH bio je prepoznatljiv po svojim pobjedama te je pokazao kako se voli, brani i oslobađa BiH”, rečeno je danas na svečanoj akademiji u Travniku, u povodu obilježavanja 25. godišnjice formiranja 7. korpusa Armije RBiH.

Obraćajući se učesnicima svečane akademije, Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH poručio je da je 7. korpus dao nemjerljiv doprinos odbrani i oslobađanju Bosne i Hercegovine.

Sedmi korpus bio je najmlađi u Armiji RBiH. Međutim, pobjede koje je ostvario svrstavaju ga u jedan od najboljih korpusa – naglasio je Džaferović, podsjetivši na bitke, kakve su one za Vlašić, Kupres i Bosansku krajinu.

Osvrćući se na aktuelnu situaciju u BiH, Džaferović je ocijenio kako je uprkos preprekama i opstrukcijama proteklih godina urađeno mnogo toga, naglasivši kako su poboljšani ekonomski parametri, dok je došlo i do napretka na putu BiH prema euroatlantskim integracijama.

Međutim, retrogradne snage koje ne žele dobro BiH ponovo prijete secesijama i dodatnim etničkim podjelama te od BiH žele napraviti nemoguću zemlju. Tim izazovima smo se uspješno odupirali te ćemo nastaviti braniti suverenitet i teritorijalni integritet BiH i nikada nećemo dopustiti dalje podjele – naglasio je Džaferović.

Nedopustivima je ocijenio i aktuelne pokušaje revizije ratne historije i pokušaje izjednačavanja krivice.

Nemamo ništa protiv da svaki pojedinac odgovara za zločin, pa bio on i iz Armije RBiH, ali pokušaji revizije historije i izjednačavanja strana neće proći. Nemamo se čega stidjeti i plašiti jer je naša borba bila časna – naglasio je.

Upozorivši na brojne neprocesuirane ratne zločine, Džaferović je podsjetio da je inicirao osnivanje centra za istinu i pravdu.

Garantujem da se nećemo smiriti sve dok i posljednji zločinac ne bude izveden pred lice pravde – naglasio je, te je, među budućim prioritetima, istakao poboljšanu brigu o demobilisanim borcima i drugim boračkim kategorijama.

Na akademiji posvećenoj Sedmom korpusu Armije RBiH obratili su se i nekadašnji zamjenik komandanta tog korpusa Fikret Ćuskić, premijer SBK/KSB Tahir Lendo i načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić.

Akademiji je prethodilo odavanje počasti poginulim pripadnicima Armije RBiH i polaganje cvijeća i vijenaca na šehidskom mezarju u Travniku te dodjela nagrada učenicima za literarne i likovne radove na temu 7. korpusa Armije RBiH.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!