Danas u Travniku održana radionica za bibliotekare SBK/KSB
Danas u Travniku održana radionica za bibliotekare SBK/KSB
Aktuelno

U Travniku održana radionica za bibliotekare SBK/KSB

U okviru programa kulturne manifestacije „Andrićevi dani 2020“ danas je u Centru za kulturu općine Travnik održana je radionica za bibliotekare SBK/KSB „Bibliotečke i informacijske nauke u Bosni i Hercegovini: izazovi profesije u digitalnom okruženju“.

Izlagač je bila prof. dr. Lejla Kodrić Zaimović sa Katedre za informacijske nauke Odsjeka za komparativnu književnost i informacijske nauke Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, a moderator mr. Taik Ganić, direktor Centra za kulturu Općine Travnik.

Drugu godinu zaredom ova javna ustanova nastoji organizirati susret bibliotekara Srednjobosanskog kantona. Naša nastojanja vođena su dvama osnovnim motivima – prvo, da se produži sjećanje na našeg jedinog književnog nobelovca, Ivu Andrića, koji je ukupan novčani iznos Nobelove nagrade darovao za razvoj biblioteka u Bosni i Hercegovini, pa je od toga novca formiran i poseban “Fond Ivo Andrić” pri ondašnjoj republičkoj instituciji zaduženoj za razvoj izdavaštva i bibliotekarstva, ali ne zbog materijalne dimenzije ovog čina, koliko i jedino zbog Andrićeve svijesti o važnosti biblioteka i simboličkog kapitala ove njegove svevremene poruke. Drugo, želja nam je da barem jednom godišnje organiziramo susret bibliotekara Srednjobosanskog kantona, susret koji će u najširem smislu ove riječi donijeti dobrobit i koristi kako svakom bibliotekaru ponaosob, tako bibliotekarima ovoga kantona u cjelini. Upravo zato, nastojimo da pozvani predavači budu najbolji ili jedni od najboljih koje naša zemlja ima. Također, nastojimo da kandidirane teme, informacije i znanja koja će imati priliku čuti i usvojiti budu aplikativna i korisna u njihovom budućem radu i djelovanju.” – rekao je doc. dr. Dženan Kos, direktor JU Gradska biblioteka Travnik.