BH Telecom
U pretresu stana u ulici Bosanska pronađena digitalna vaga i "speed"
U pretresu stana u ulici Bosanska pronađena digitalna vaga i "speed"
Aktuelno

U Travniku tri osobe lišene slobode zbog fingiranja saobraćajnih nesreća

Policijski službenici Federalne uprave policije su 10. jula, u saradnji sa Ministarsvom unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, a pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva u Travniku, poduzimali mjere i radnje iz svoje nadležnosti, u cilju dokumentovanja krivičnih djela “Udruživanje radi činjenja krivičnih djela”, a u vezi sa krivičnim djelima “Ovjera neistinitog sadržaja” u sticaju sa krivičnim djelom “Prijevare”.

U sklopu navedenih aktivnosti, lišene su slobode tri osobe i to policijski službenik koji obnaša dužnost pomoćnika komandira za saobraćaj Policijske stanice Travnik, inicijala G.P. (1989.), državni službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, inicijala S.G. (1988.) i D.A. (1988.).

Oni se sumnjiče da su se tokom 2019. i 2020. godine, u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi, organizovali s ciljem fingiranja saobraćajnih nesreća na području općine Travnik, na način da su po potrebi angažovali treće osobe koje su, uz određenu novčanu naknadu, učestvovale u izvršenju navedenih krivičnih djela, radi osiguranja pravnih osnova za naplatu nepripadajuće štete od osiguravajućih kuća.

Osobe lišene slobode su kriminalistički obrađene u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Travniku, te su G.P. i A.D. u zakonskom roku predati na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Srednjobosanskog Kantona, nakon čega im je određen jedomjesečni pritvor, dok je osoba S.G. nakon kriminalističke obrade po nalogu nadležnog tužioca puštena na slobodu.

Protiv osumnjičenih je podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu nadležnom tužilaštvu.

Policijski službenici Federalne uprave policije nastavljaju aktivnosti na dokumentovanju predmetnih krivičnih djela i izvršilaca“, saopćeno je iz FUP-a.

FENA/Agencija DAN