BH Telecom
Kultura

U Travniku večeras upriličena promocija romana Drage Pilsela

U prostoru Memorijalnog muzeja Rodna kuća Ive andrića večeras je upriličena promocija dva romana autora Drage Pilsela, čovjeka sa izuzetno interesantnom biografijom.

Drago Pilsel je rođen u Argentini, gdje je studirao strojarstvo, novinarstvo, povijest latinoameričke političke misli, književnost i kršćansku duhovnost, te postao pripravnik Reda manje braće. Nakon postulature i novicijata stiže u Hrvatsku u svibnju 1989. godine. U januaru 1991. godine prelazi u bogosloviju Riječko-senjske nadbiskupije.

Nakon nestanka brata Branka Pilsela, pripadnika 4. brigade ZNG-a u Domovinskom ratu, 1991. godine napušta svećenički poziv i pridružuje se istoj jedinici u kojoj je nestao brat.

Gospođa Snježana Köpruner je pročitala moje knjige i pokazala je interes da ja dođem i sretnem se sa poslovodstvom kompanije GS Print. Danas sam obišao tvornice u Slimenima i jeo sam glasovite travničke ćevape. Prvi put sam u Andrićevoj kući. Ja sam rođen u Argentini, a 1989. godine sam stigao na ove prostore. U Sarajevu sam živio od 1996. do 1999. godine i nedavno sam dobio lijepu vijest, a to je da postoje veliki izgledi da ću dobiti i bh. državljanstvo jer su mi obje bake rođene ovdje, a djed je porijeklom iz Prnjavora. Bosnu i Hercegovinu smatram svojom zemljom. Gospođa Köpruner ne pravi samo jako lijepu gospodarsku priču nego i jednu humanističku priču. Od toga da je odlučila održavati Jevrejsko groblje, od toga da je obnovila i održava spomenik Bogdana Bogdanovića, od toga da razmišlja kako animirati ljude koji žive uz rijeku Lašvu da ta rijeka bude čista, pa do toga da ona sama ne trpi nacionalizam koji i jeste suprotan načelima humanizma. U našem današnjem, vrlo ugodnom druženju ja sam shvatio da se možemo osloniti jedno na drugo. Volio bih se vratiti u Travnik sa suprugom, koja je Njemica” – izjavio je večeras medijima Drago Pilsel.

Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!