Transparency International
U Travniku završena identifikacija posmrtnih ostataka pronađenih na Rostovu
U Travniku završena identifikacija posmrtnih ostataka pronađenih na Rostovu - photo: FENA
Aktuelno

U Travniku završena identifikacija posmrtnih ostataka pronađenih na Rostovu

Planet obuca

Identiteti četiri žrtve hrvatske nacionalnosti, čiji su posmrtni ostaci pronađeni prošle godine na Rostovu u blizini Bugojna, potvrđeni su u utorak uz prisustvo članova porodice, u prosekturi groblja “Prahulje” u Travniku.

Članovi porodice potvrdili su rezultate DNK analize, koja je obavljena u laboratoriju Međunarodne komisije za nestale osobe u Haagu, a kojom je utvrđeno da posmrtni ostaci pripadaju Zoranu Galiću, Draganu Miličeviću, Anti Markulju i Franji Jezildžiću.

Riječ je o muškarcima koji su, tokom proteklog rata, odvedeni iz logora Armije RBiH u Bugojnu, te ubijeni.

Među identifikovanim žrtvama je i suprug Dragice Galić, koja kaže da su emocije iste godinama nakon stradanja.

Sa suprugom se sada konačno možemo oprostiti i završiti jednu priču ovog našeg teškog života. Hvala Bogu da je ovo završilo i da ćemo ga konačno sahraniti, kako bismo svi pronašli mir – izjavila je Dragica.

Predsjednica Udruge poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Bugojna Dijana Strujić podsjetila je da se za posmrtnim ostacima 19 muškaraca, koji su bili zatvoreni u logore Armije RBiH u Bugojnu, traga gotovo tri desetljeća.

Pronašli smo četvoricu i tragamo za još njih 15. Ovo je dokaz da je zločin počinjen, jer nam je sve vrijeme servirana priča da toga nije bilo. Moj muž je među nestalima i sigurna sam da ćemo ih sve pronaći na Rostovu i samo je pitanje dana kada će se to dogoditi – izjavila je Strujić.

Član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe (INO) BiH Marko Jurišić rekao je novinarima da se nastavljaju aktivnosti na pronalasku posmrtnih ostataka i ostalih logoraša iz Bugojna.

Nastavili smo sa operativne aktivnosti, zajedno s Tužilaštvom BiH i Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) i imamo neke nove informacije koje treba provjeriti i ispitati određeni broj svjedoka. Očekujem da ćemo se u neko razumno vrijeme vratiti na Rostovo – dodao je Jurišić.

Advokat koji zastupa porodice žrtava Bruno Božić rekao je da je potvrđen i uzrok smrti, na osnovu ozljeda pronađenih na posmrtnim ostacima žrtava.

Radi se o prostrelnim ranama i svi su bili vezani žicom ili špagom, te zamotani u neke deke. Njihov pronalazak će svakako doprinijeti i da bude ubrzana istraga protiv odgovornih, jer se radi o prvim pronađenim posmrtnim ostacima stradalnika iz te grupe od 19 logoraša – istakao je Božić.

Kako je najavljeno, sahrana identifikovanih žrtava bit će obavljena 19. marta u Bugojnu.

FENA/Agencija DAN