U Zagrebu iznenada preminuo Travničanin prof. dr. Anto Bajo
U Zagrebu iznenada preminuo Travničanin prof. dr. Anto Bajo - photo: Jutarnji.hr
Aktuelno

U Zagrebu iznenada preminuo Travničanin prof. dr. Anto Bajo

Anto Bajo, redovni profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i znanstveni savjetnik na Institutu za javne financije preminuo je iznenada sinoć u Zagrebu, u 50. godini života.

Bajo je rođen 2. jula 1970. godine u mjestu Guča Gora, doktorirao je 2006. na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani, magistrirao 2000. na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a 1996. je diplomirao na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, kada se i zaposlio na Ekonomskom institutu kao istraživač.

Autor je više od 30 naučnih radova, samostalni je autor knjiga “Financiranje visokog školstva i znanosti” (2003) i “Proračunski sustav – ornamenti ili sredstvo upravljanja državnim financijama” (2006), te koautor knjiga “Javne financije lokalnih jedinica vlasti” (2008) i “Osnove upravljanja javnim dugom” (2011).

U dva mandata bio je vanjski član Saborskog odbora za financije i proračun Republike Hrvatske, u 2014. sudjelovalo je u izradi Strategije znanosti, visokog obrazovanja i tehnologije, a od 2015. je predsjednik Statističkog savjeta Republike Hrvatske.

Od 2016. bio je članom Stručne radne skupine za reviziju poreznog sustava i izradu novih zakonodavnih rješenja u poreznom sustavu Republike Hrvatske, a prvi veći javni angažman bilo mu je članstvo u Savjetodavnom vijeću projekta reforme osnovnog i srednjeg školstva u Hrvatskoj 2004. godine.

Porodici i prijateljima upućujemo izraze iskrenog saučešća.

Agencija DAN/Jutarnji.hr