Aktuelno

Univerzitet u Travniku domaćin monitoring posjete u okviru projekta ”Inclusions”

Planet Obuca

Predstavnici nekoliko Univerziteta sa područja Evropske unije ovih dana su u posjeti Univerzitetu u Travniku.

Razlog posjete je projekt ”Inclusions” koji se odvija u sklopu velikog projekta umrežavanja ”ERASMUS”. O značaju posjete, ali i samog projekta govorile su nam predstavnice Univerziteta u Travniku, doc. dr. Amra Tuzović i mr. Maja Đurić.

”Značaj projekta Inkluzije po naš Univerzitet možemo posmatrati iz više uglova. Prvi je taj što je veliki značaj za Univerzitet u Travniku da uopšte uđe u projekat Erasmus. Upoznavanje sa prostorom EU i Evropskim partnerima je izuzetno značajno i dopušta nam da se upoznajemo i jačamo odnose sa partnerima iz EU. Izuzetno bitan značaj je osnaživanje našeg akademskog kadra koji učestvuje u ovom projektu. Sam projekat će nam pomoći da se upoznamo sa ovom tematikom i da bolje reagiramo po tom pitanju.” izjavila je doc. dr. Amra Tuzović, menadžer kvaliteta Univerziteta u Travniku.

”Koordinator projekta Inkluzija je država Armenija. To je jasno definisanje strategija po pitanju ugroženih osoba. Ovo je pokušaj da se u Univerzitetima u Bosni i Hercegovini i u Armeniji podigne svijest o ovoj problematici. Priča o inkluziji nije nešto što je nepoznato, međutim potrebno je da se sve ovo institucionalno riješi.” kaže između ostalog mr. Maja Đurić, koordinatorica ”Inclusions” projekta ispred Univerziteta u Travniku.

Predstavnice jednog od univerziteta u Belgiji koje su u posjeti Univerzitetu u Travniku kažu da su oduševljene viđenim i da smatraju da je Travnik spreman za inkluzivne korake.

 

Travnicki.INFO