BH Telecom
Aktuelno

Upozorenje iz MUP-a SBK/KSB za građane povodom Božićnih i Novogodišnjih praznika

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Srednjobosanskog kantona povodom nadolazećih Božićnih i Novogodišnjih praznika poduzimaju pojačane planske aktivnosti u cilju održavanja povoljnog stanja sigurnosti na našem području.

Imajući u vidu da je u ovom periodu aktuelna nedozvoljena trgovina i upotreba pirotehničkih sredstava na javnim mjestima, što u nekim slučajevima može izazvati uznemirenje građana ili čak ugroziti njihovu sigurnost, službenici policije će preventivno raditi na sprečavanju ovakvih negativnih pojava. Tom prilikom, će upozoravati građane na posljedice koje mogu proizlaziti iz neopreznog rukovanja pirotehničkim sredstvima i vatrenim oružjem, dok će u saradnji sa nadležnim inspekcijskim organima raditi na sprečavanju nedozvoljene prodaje pirotehničkih sredstava.

Pored preventivnih mjera i radnji, shodno Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira SBK/KSB, službenici policije će poduzimat aktivnosti na sankcionisanju lica koja na javnom mjestu prodaju pirotehnička sredstva ili koriste takva sredstva na mjestima i na način na koji se izaziva uznemirenost građana, kao i osobe koje prirede bakljadu, vatromet ili sličnu priredbu bez propisane najave ili mimo zabrane mjerodavnog tijela ili ne poduzmu mjere osiguranja koje su dužne poduzeti. Novčane kazne za ovakve prekršaje kreću se u iznosu od 200,00 do 1000,00 KM, a predmeti kojim je prekršaj počinjen bit će oduzeti.  

Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira SBK/KSB, propisuje da priređivanje bakljade, vatrometa ili slične priredbe mora biti prijavljeno nadležnoj policijskoj stanici 72 sata prije održavanja. Policijska stanica može odobriti takvu priredbu ukoliko se time ne ugrožava javna sigurnost, u protivnom će  zabraniti održavanje takve priredbe.

MUP SBK/KSB

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!