Upozorenje MUP-a SBK/KSB zbog korištenja pirotehničkih sredstava
photo: Ilustracija
Aktuelno

Upozorenje MUP-a SBK/KSB zbog korištenja pirotehničkih sredstava

Povodom nadolazećih Božićnih i Novogodišnji praznika aktuelizira se problematika nedozvoljene trgovine i upotrebe pirotehničkih sredstava na javnim mjestima, što u nekim slučajevima može izazvati uznemirenje građana ili čak ugroziti njihovu sigurnost.

Službenici policije će u ovom periodu, u cilju prevencije ovakvih negativnih pojava, vršiti obilaske osnovnih i srednjih škola na području SBK/KSB, gdje će upoznavati učenike o zakonskim propisima kojima se reguliše korištenje pirotehničkih sredstava, kao i o mogućim posljedicama koje se mogu izazvati prilikom upotrebe takvih sredstava.

Pored preventivnih mjera i radnji, shodno Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira SBK/KSB, policijski službenici će poduzimati aktivnosti na sankcionisanju lica koja na javnom mjestu prodaju pirotehnička sredstva ili koriste takva sredstva na mjestima i na način na koji se izaziva uznemirenost građana, kao i osobe koje prirede bakljadu, vatromet ili sličnu priredbu bez propisane najave ili mimo zabrane mjerodavnog tijela ili ne poduzmu mjere osiguranja koje su dužne poduzeti.

Novčane kazne za ovakve prekršaje kreću se u iznosu od 200 do 1000 KM, a predmeti kojim je prekršaj počinjen bit će oduzeti.

Napominjemo da Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira SBK/KSB, propisuje da priređivanje bakljade, vatrometa ili slične priredbe mora biti prijavljeno nadležnoj policijskoj stanici 72 sata prije održavanja. Policijska stanica može odobriti takvu priredbu ukoliko se time ne ugrožava javna sigurnost, a u protivnom će zabraniti održavanje takve priredbe.

MUP SBK/KSB