Transparency International
Usvojen budžet Srednjobosanskog kantona za 2018. godinu u visini od 200,9 miliona maraka
Aktuelno

Usvojen budžet Srednjobosanskog kantona za 2018. godinu u visini od 200,9 miliona maraka

Planet obuca

Srednjobosanski kanton dobio je budžet za iduću godinu u planiranom iznosu od 200,9 miliona maraka, od čega je najveći dio, ukupno 112,5 miliona maraka, predviđen za plate, naknade i doprinose više od 5.200 državnih službenika i ostalih budžetskih korisnika.

Prijedlog budžeta usvojila je Skupština SBK/KSB, a premijer Tahir Lendo (SDA) u obraćanju zastupnicima rekao je kako je budžet “dobar i stabilizirajući” te da garantuje normalno funkcionisanje i provođenje planiranih aktivnosti u Srednjobosanskom kantonu.

Lendo je istakao da akumulirani deficit iznosi između 30 i 35 miliona maraka, dok je preostalo pet miliona maraka neizmirenih obvaeza prema zaposlenima u javnoj upravi i ostalima koji plate dobivaju iz budžeta.

Naglasio je kako SBK/KSB ima 36.000 nezaposlenih, ali je prvi put zabilježen značajniji rast zaposlenih i investicija, navodeći kako je u jedanaest mjeseci ove godine otvoreno više od 2.000 novih radnih mjesta.

U sljedećoj godini se, uz početak realizacije projekta brze ceste Lašva – Travnik, očekuje jačanje aktivnosti građevinskog sektora, tako da će, po riječima predsjednika kantonalne Vlade, Srednjobosanskom kantonu nedostajati kvalifikovana radna snaga.

Tokom rasprave, zastupnik SDP-a BiH, Senad Selimović, rekao je kako je budžet za 2018. godinu potrošački, te da nema ni socijalnu, ni razvojnu komponentu.

Istakao je kako o tome svjedoče uvećane stavke za plate i naknade zaposlenih u državnoj službi, dok su poticaji za poljoprivredu na nivou socijalnih davanja.

Da nema mjesta pesimizmu, ocijenio je zastupnik HDZ-a BiH, Ljupko Sučić, naglasivši kako su budžetski prihodi u porastu, te da je očigledan i domaćinski odnos Vlade prema javnim finansijama.

Zastupnik SDA, Elvedin Mušanović, istakao je kako je zadovoljan što Srednjobosanski kanton prvi put ima budžet koji iznosi više od 200 miliona maraka, te je ukazao da povećanje socijalnih davanja, za 150.000 maraka, predstavlja primjer njegovog socijalnog karaktera.

Tokom rasprave, moglo se čuti kako je u idućoj godini potrebno pronaći način da socijalno ugroženi demobilisani borci i branitelji budu oslobođeni obaveze kupovine zdravstvene markice, te da je potrebno ukloniti diskriminaciju prema učenicima i nastavnicima koji imaju pravo na plaćeni prijevoz ukoliko žive na udaljenosti većoj od četiri kilometra, dok su se državni službenici izborili da to iznosi dva kilometra.

Zastupnici su uputili pet amandmana na prijedlog budžeta, ali je Klub zastupnika DF-a od njih odustao, nakon izjašnjavanja Vlade koja ih je odbila.

Skupština SBK/KSB je današnjoj sjednici,između ostalog, usvojila i rebalans budžeta za ovu godinu, u iznosu od 183 miliona maraka.

FENA/Agencija DAN