Transparency International
Večeras u Karauli obilježavanje manifestacije '509. Dani Ajvatovice': Nastupaju brojni vrsni interpretatori sevdalinki
Večeras u Karauli obilježavanje manifestacije '509. Dani Ajvatovice': Nastupaju brojni vrsni interpretatori sevdalinki
Aktuelno

Večeras u Karauli obilježavanje manifestacije ‘509. Dani Ajvatovice’: Nastupaju brojni vrsni interpretatori sevdalinki

Planet obuca

U okviru obilježavanja ovogodišnje manifestacije „509. Dani Ajvatovice“, koja se održava u periodu od 14. 06 do 01. 07. 2019. godine, članovi Organizacionog odbora „Karaula- Ajvatovica 2019“ kao i prethodnih godina, najavljuju tradicionalno druženje koje će se održati na platou ispred džamije u Karauli, mjestu blizu Travnika sa početkom u 20:00 sati.

Ajvatovica je manifestacija koja traje više od pet vijekova i jedno od prepoznatljivih obilježja bošnjačke tradicije i postojanja na ovim prostorima, a i ove godine obilježena je brojnim vjerskim i kulturno-sportskim događajima.

Autentičan biser i znamenitost ove zemlje, najatraktivnija vjerska destinacija u BiH, ali i dalje, danas prevazilazi same okvire vjerskog turizma, te poprima oblike internacionalnog karaktera. Obilježava se u više gradova i mjesta, spajaju se kulturni, sportski i zabavni sadržaji i aktivnosti, te okupljaju brojni vjernici koji na svetom vrelu gase žeđ, onu fizičku, ali i duhovnu, a pri tome liječe i dušu i tijelo.

Za vrijeme Osmanskog carstva drevni grad Prusac još tada je bio kulturno i vjersko središte Bosanskog pašaluka, te uvažavajući tradicionalne i izvorne vrijednosti iz davnina, ljubitelji kulturno-historijske baštine stoljećima nastavljaju tradiciju njegovanja bogate ostavštine predaka. Stoga, organizatori za ovu priliku, najavljuju upravo jedan takav dostojan i jedinstven primjer očuvanja kulturnog i duhovnog naslijeđa kroz iterpretacije brojnih sevdalinki i učešće nekoliko kulturno-umjetničkih društava sa ovog područja.

Večeras, u Karauli svi posjetitelji će imati priliku uživati u izvedbama najpoznatijih izvornih pjesmama i prepoznatljivim numerama poznatih bh. ljubitelja sevdaha. Vrsni muzičari okupljeni oko udruženja za očuvanje sevdalinke „Sevdalinka“ iz Sarajeva, članovi KUD-a „Karaula, BZK-a Preporod Jajce i hora „Gazi-aga iz Travnika će zasigurno prirediti noć za pamćenje.

Učesnici ovogodišnje manifestacije su: Hasiba Agić, Zulfija Tahirović, Mesud Kreštalica, Zulfo Bota, Mirhad Okanović, Elvedina laličić, Miralem Gluhović, Adnan Delić,Edo Jahić uz orkestar Jasmina Ferhatovića, a moderator programa Enver Šadinlija.

Na dalekom putu duhovnog preporoda i nade ka jednom od najstarijih dovišta u Evropi, svetom mjestu, Ajvaz- dedo je dokazao da nada, ustrajnost i vjera u Boga ipak dovode do cilja i kada se čini da je to baš nemoguće. Ovaj dragocjeni simbol bosanske duhovnosti, nikako ne može završiti bez tradicionalne i jedinstvene povorke konjanika, koja će krenuti iz Karaule sutradan,29.06. 2019. godine.

Organizacioni odbor

Trebamo da znamo!