dstore
Veliki izbor sadnica: Vrtni centar "Smaragd" savjetuje svoje kupce
Veliki izbor sadnica: Vrtni centar "Smaragd" savjetuje svoje kupce - photo: Agencija DAN
Aktuelno

Veliki izbor sadnica: Vrtni centar “Smaragd” savjetuje svoje kupce (VIDEO+FOTO)

Planet obuca

Nestabilno vrijeme ovog proljeća, česte kiše i pad temperatura, nameću brojna pitanja i nedoumice vezane za uređenje vrta.

Tim povodom, posjetili smo Vrtni centar “Smaragd” u Travniku, zapravo pravo mjesto gdje se uz nabavku sadnica može dobiti i odgovor struke s obzirom na to da je vlasnik Emir Hadžijusufović, diplomirani inžinjer šumarstva, a iza sebe ima višegodišnje iskustvo.

Naime u ovom centru upravo u vrijeme naše posjete, stigla je nova količina sadnica, za koje, kako saznajemo, vlada veliko interesovanje, što potvrđuje i gospodin Hadžijusufović: “Sve sadnice koje trenutno imamo mogu se saditi neovisno o vremenu. Dovoljno ih je samo prebaciti iz posude i zasaditi . Godina jeste kišovita, ali postoji mogućnost da će u narednom periodu biti velike vrućine i potrebno je samo zaljevati sadnice da bi opstale. Važno je naglasiti da ove sadnice koje trenutno imamo uspijevaju u području gdje je zimi -10 stepeni a ljeti +40, tako da su adaptirane i na našu klimu. Sve sadnice su odrasle a imamo dosta tapijarnih vrsta četinarskog tipa”.

Na bh tržištu trenutno je teško naći ovako veliki izbor i količinu sadnica, a s obzirom na to da je u ponudi i veliki broj tapijarnih biljaka, uspješno se mogu održavati i u saksijama, što je za ograničene uvjete uređena vrta sigurno dodatna pogodnost.

Podatak da sve sadnice imaju certifikat na ispravnost i da se radi o navedenoj vrsti vrijedan je pažnje, jer uloženi trud pa i novac, ima punu opravdanost ako je biljka zdrava, provjerena i ako su upute o održavanju u skladu sa navedenom vrstom.

Ono po čemu je “Smaragd”, osim po izboru i kvaliteti napravio iskorak, svakako su i povoljne cijene te mogućnost stalnog savjetovanja u smislu ispravnog održavanja biljaka i otklanjanja eventualnih dilema.

Agencija DAN