Aktuelno

VIDEO/FOTO: Danas održana svečana sjednica SABNOR-a SBK/KSB

U povodu 75. godina od I zasjedanja ZAVNOBIH-a i II zasjedanja AVNOJ-a, Savez antifašista i boraca narodno oslobodilačkog rata SBK/KSB održao je svečanu sjednicu u sali Općine Travnik na kojoj su se pored rukovodstva Saveza antifašista i boraca narodnosolobodilačkog rata SBK/KSB prisustvovali premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo, načelnici općina Novi Travnik i Travnik Refik Lendo i Admir Hadžiemrić, predsjednik Skupštine SABNOR-a BiH Mustafa Polutak i potpredsjednik SABNOR-a Kantona Sarajevo Ibrahim Durmo, predsjednik Demobilisanih boraca 1992-1995 SBK Nevzudin1 Vihrić i drugi mnogobrojni istaknuti antifašisti i borci za državu Bosnu i Hercegovinu.

Nakon intoniranja držvne himne i recitala učenice MSŠ “Travnik” pristunima se obratila predsjednica SABNOR-a SBK/KSB Amela Lolić započinjući svoje obraćanje sa: “Smrt fašizmu – Sloboda narodu! i podsjećajući da je ovim riječima započelo I zasjedanja ZAVNOBIH-a održano 25. i 26. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu gdje je donesena deklaracija ZAVNOBIH-a na prijedlog Avde Hume, književnika iz Mostara.

U svome obraćanju Amela Lolić prisjetila da je od 247  delegata na I zasjedanju ZAVNOBIH-a  bilo i delegata sa prostora SBK/KSB, a to su: Skender Kulenović, književnik iz Travnika koji je ujedno i bio sekretar ZAVNOBIH-a, Mesud Hotić učitelj iz Bugojna, Smail Hadžiosmanović težak iz Jajca, Slobodan Ilić komadant Jajačkog područja, Muhamed Sudžuka sudija iz Fojnice, Niko Tolo težak iz Fojnice i Nikola Zagorec težak iz Donjeg Vakufa koji su zajedno sa drugim delegatima udarili temelje današnje BiH.

Deklaracija usvojena u noći 25. i 26. novembra 1943. godine sadržavala nekoliko vrlo važnih tačaka a to su:  “Ravnopravnost Srba, Hrvata i Muslimana Bosne i Hercegovine, koja je njihova zajednička i nedjeljiva domovina” ; “Ravnopravnost žene s muškarcem, kako u političkom životu zemlje, tako i u svim oblastima društvene djelatnosti” ; “Narodna demokratska vlast obezbjediće putem zakonodavstva svim trudbenicima grada i sela život u skladu sa savremenim shvatanjem socijalne pravde i dostojanstvom čovjeka“; “Narodna demokratska vlast preuduzeće sve mjere da što prije likvidira nepismenost u Bosni i Hercegovini, da planski izgrađenom mrežom škola i kulturno-prosvjetnih ustanova unaprijedi opšte obrazovanje naroda i time omogući njegov što brži kulturni i ekonomski razvitak.” ; “Narodna demokratska vlast posvetiće najveću brigu i podizanju narodnog zdravlja

Navedene tačke Deklaracije kao i cjelokupna Deklaracija navele su dr. Žarka Papića da i u tekstu pod naslovom ZAVNOBIH – Zaboravljenje vrijednosti objavljenom u Oslobođenju, 25. novembra 2018. godine napiše: “Povratak vrijednosti ZAVNOBIH-a znači  modernizaciju i obnovu sadašnje BiH, put ka EU i njenim standardima“.

Nakon obraćanja Amele Lolić u svojstvu predsjednice SABNOR-a SBK/KSB prisutnima se obratio predsjednik Skupštine SABNOR-a BiH Mustafa Polutak i istaknuo da ključnu ulogu opstanka države BiH imaju dva datuma, a to su 25. novembar 1943. godine i 01. mart 1992. godine. Nakon obraćanja predsjednika Skupštine SABNOR-a BiH prisutnima se obratio premijer Kantona Tahir Lendo ističući da se ponosi što je antifašista i da nam je svima zajedno jedan jedini cilj da Bosna i Hercegovina utemeljena u Mrkonjić Gradu bude na putu evropskih integracija.

Ovom prilikom, povodom 75. godina od I zasjedanja ZAVNOBIH-a i II zasjedanja AVNOJ-a uručene su zahvalnice za doprinos širenju antifašizma i očuvanju državotvornosti BiH na području SBK/KSB istaknutim antifašistima i dokazanim borcima za Bosnu i Hercegovinu u međunarodno priznatim granicama kako slijedi:

Raifu Dizdareviću (naknadno će biti uručena zahvalnica), Tahiru Lendi, Esadu Crnici, Admiru Hadžiemriću, Tihomiru Zrili, Fuadu Loliću, Miroslavu Balaču, Ekremu MigaluBećiru Varupi, Fehimu Zečeviću, Sefiru Kalbiću, Dževadu Dediću, Zibi Bećirović, Branku FilipovićuEnveru Aganoviću i Avdi Magliću, posthumno.

U ime porodice druga Avde Maglića priznanje je primila unuka Sabina Maglić, a ispred ovogodišnjih dobitnika zahvalnica obratio se Admir Hadžiemrić zahvalivši se u ime svih dobitnika priznanja i rekao da je tokom svoga dugodišnjeg rada u privatnom i društvenom sektoru dobio mnogobrojne zahvalnice ali ovo je sigurno jedna od najdražih zahvalnica koje je ikada primio i da je ponosan što su danas svi prisutni u sali uvijek bili na slavnoj i pravoj strani historije čovječanstva.

Svečana sjednica završena simbolično uz recital pjesme Aleksa Šantić “Ostajte ovdje”  koja je objavljena 1896. na prvoj stranici prvog broja Zore i bila je upućena onim bosanskim muslimanima koji su nakon aneksije Bosne od strane Austo-Ugarske 1878. napuštali zemlju masovno odlazeći u Tursku.

Upravni odbor SABNOR-a SBK/KSB/Agencija DAN