Transparency International
Aktuelno

VIDEO/FOTOGALERIJA: Svečana akademija u povodu Dana nezavisnosti BiH

Planet obuca

Velika sala Centra za kulturu općine Travnik večeras nije mogla primiti sve koji su željeli prisustvovati svečanoj akademiji u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Tradicionalno, ispred Centra je Muzičko društvo Travnik je dočekalo posjetioce i upriličilo je promenadni koncert, a u holu je upriličena prigodna izložba polaznika Škole slikanja „Nek. Art“.

Prisutnima se, u ime načelnika Općine Travnik Admira Hadžiemrića, koji iz opravdanih razloga nije mogao prisustvovati večerašnjoj svečanosti, obratio direktor Centra za kulturu općine Travnik, Taik Ganić.

Možda mi koji smo tog 29. februara i 1. marta 1992. godine izašli na Referendum o nezavisnosti i nismo bili svjesni šta nas čeka u naredne 4 godine, ali za značajne i velike stvari vrlo često morate platiti i veliku cijenu. Da – nezavisnost Bosne i Hercegovine je plaćena nezamislivo mnogo i toliko je velika da se ne može izraziti, ali sada imamo svoju zemlju, svoju domovinu koju moramo čuvati i njegovati kao kap vode na dlanu od svih onih koji žele to pravo da nam uzmu. Na nama i generacijama koja dolaze je zadaća da kroz civilizacijske i demokratske procese dalje gradimo jedinu, lijepu i ponosnu Bosnu i Hercegovinu. I jeste, vrijedna je žrtve jer je naša, od nje smo stvoreni, nju dišemo i živimo, a oni koji bi da nam je parčaju jer im se ne sviđa, nek je ostave na miru i okrenu se svojim problemima i neka rješavaju odnose u svojoj kući. Znamo da nas čeka još dug put do cilja, do uređene zemlje po mjeri čovjeka i vidimo da se na tom putu vrlo često krećemo sporo, ali drugog puta nemamo i moramo raditi da bi značajno ubrzali i doprinijeli razvoju naše lijepe zemlje.” – rekao je Ganić.

U programu su učestvovali: Ženski hor Centra za kulturu-„Travničanke“, Dramski studio Centra za kulturu, Plesni studio „Prijatelji djece Maya“, KUD „Borac“ Travnik, Pozorište Travnik, HKC „Nova Bila“, Mješovita sredna škola Travnik, Mješovita srednja ekonomsko-ugostiteljska škola Travnik, Mješovita srednja tehnička škola Travnik, Elči Ibrahim–pašina medresa Travnik, Osnovna škola Travnik, KŠC „Petar Barbarić“, Osnovna muzička škola Travnik.

U našem večerašnjem videu i fotogaleriji pogledajte dio atmosfere sa ovog događaja.

Agencija DAN