BH Telecom
Aktuelno

VIDEO: Koalicija Pod lupom u Travniku: Politizacija je ključni problem izbora u BiH

Ključni problem izbora u BiH je politizacija ovog procesa i svjesna manipulacija s ciljem utjecaja na rezultate izbora, rečeno je, između ostalog, na tribini ”Slobodni i pošteni izbori za sve građane: Uslov koji nema alternativu!”, a koju je u Travniku organizovala Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom”, koju čini šest nevladinih organizacija.

Cilj javne tribine bio je razgovor s građanima o ključnim problemima u izbornom procesu, te predstavljanje preporuka za rješavanje problema, koje će biti upućene donosiocima odluka.

Iako je u izvještaju o lokalnim izborima održanim 2016. godine, koje je izradila Koalicija “Pod lupom”, opšta ocjena da su izbori provedeni u skladu sa Izbornim zakonom BiH i provedbenim aktima, upozoreno je da je u brojnim područjima utvrđen niz incidenata i nepravilnosti, od preuranjene izborne kampanje, trgovine mjestima u biračkim odborima, zloupotrebe javnih resursa u privatne svrhe, do nasilnog prekida glasanja u Stocu.

Direktor projekta Koalicije “Pod lupom” Dario Jovanović rekao je da su izborne nepravilnosti godinama “gurane pod tepih”, ali da se o njima konačno počinje razgovarati, zahvaljujući nestranačkim posmatračima izbora iz Koalicije “Pod lupom”.

– Uspjeh je to što se o nepravilnostima počelo pričati i sada je odgovornost na donosiocima odluke. Mi ćemo na njih pokušat utjecati pozitivnim pritiskom, u ime svih građana koji su uključeni u naše aktivnosti, da se ovaj put zaista dogode promjene, jer one nisu samo pitanje dobre volje, nego i uslov u integracijskim procesima BiH – kazao je Jovanović.

Predsjednik Strateškog odbora Koalicije “Pod lupom”, Vehid Šehić, istakao je da nijedni izbori u BiH od 1996. godine nisu bili slobodni i pošteni, te je naglasio da je najveći problem nepoštivanje zakona.

– Ovakve izbore ćemo imati sve dok se ne nametne odgovornost političkim subjektima, koji su generatori svih nepravilnosti. Izbori u BiH dođu kao izvanredno stanje u kojem se otvoreno kupuje i prodaje i nitko za to ne odgovara – kazao je Šehić, dodajući da su mnogi koji sudjeluju u izbornom procesu obučeni da “falsificiraju izbornu volju građana”.

Neke od ključnih preporuka, koje će Koalicija “Pod lupom” uputiti donosiocima odluka je da predsjednici biračkih odbora budu nestranačke osobe s iskustvom u provođenju izbora koje će imenovati lokalno povjerenstvo, skraćivanje rokova od datuma raspisivanja izbora do službene i potpune objave konačnih rezultata, te omogućavanje nestranačkim posmatračima podnošenje prigovora.

Traži se, između ostalog, unaprjeđenje sistema kontrole finansijskog poslovanja političkih stranaka, sprječavanje razmjene mjesta i potencijalne trgovine mjestima u biračkim odborima, te omogućavanje skeniranja glasačkog listića od strane glasača kako bi se spriječile izborne manipulacije i brže objavili rezultati.

Koalicija “Pod Lupom” traži i stvaranje zakonskih pretpostavki i omogućavanje održavanja loklanih izbora u Mostaru.

Učesnicima javne tribine  u Travniku omogućeno je da se direktno obrate donosiocima odluka slanjem razglednica sa zahtjevima za unaprjeđenje izbornog procesa.

Ova javna tribina je druga u nizu od 13 javnih događaja koje će Koalicija “Pod lupom” organizovati širom BiH.

FENA/Agencija DAN