Travnička pijaca: Mjesto susreta i dobrih pazara
Travnička pijaca: Mjesto susreta i dobrih pazara - photo: Agencija DAN
Aktuelno

VIDEO: Travnička pijaca: Mjesto susreta i dobrih pazara

Planet obuca

Hladno vrijeme u prethodnom periodu uvjetovalo je smanjeni obim prodaje na pijaci pa su povoljnije vremenske prilike danas učinile da pazarni dan u Travniku ponovo oživi.

Teško je, kako kažu trgovci, održati nivo prodaje u zimskom periodu, roba je podložna smrzavanju, a prava je avantura na velikom minusu čekati kupce, kojih, kako to obično biva, u ovom periodu godine je znatno manje. Treba tome dodati i mogućnost kupovine u tržnim centrima, nerijetko se zaobilazi pijaca kao opcija za redovno trebovanje voća i povrća.

Ali oni stalni trgovci, koje već godinama prepoznajemo na pijaci, znaju za taj teret, znaju za rizik svoga posla i tome se, koliko je moguće, prilagođavaju.

Danas je toplije, a samim tim i življe, naravno ne onako kako je uobičajeno na travničkoj pijaci, ali protok robe; ponude i potražnje osjetno je bolji. Još je zime ispred nas, još je onih teških dana za trgovce na pijaci, ali dok je njih, onih stalnih prodavača, kao i onih stalnih/povremenih (tu su samo pazarnim danom), pijaca u Travniku ima budućnost.

Naravno, na to utječu nove potrošačke navike, ide se u nabavku samo da se nabavi, a ne, kako je to nekad bilo; da se nešto kupi ali i radi susreta sa dragim ljudima. Zapravo je upravo taj susret bio povod za odlazak na pijacu i po tome je posebna, po tome je, između ostalog vrijedna očuvanja tradicije i vrijedna odlaska i u ovom hladnim danima. O kvaliteti domaćih proizvoda ne treba posebno govoriti, ali o posebnom „pakovanju“ uglavnom oblikovanim starim radničkim rukama, te uz osmijeh i lijepu riječ, i onaj skromni proizvod čija ponuda za cijeli dan trgovanja nije veća od nekoliko kilograma, postaje iznimno vrijedan.

Od takve trgovine, kupac dobije osjećaj zadovoljstva i uvjerenja da je ispravno odabrao; dobar proizvod, a novac otišao u prave ruke.

Neko će sa zarađenim novcem obradovati unuke, platiti struju, kupiti ono neophodno- kako bi se ciklus zarolao u onom najljepšem obliku, što se život zove.

Eto zato vrijedi otići na pijacu, možda se toplije obući, obići tezge, dobiti osmijeh i lijepu riječ. Možda je hladan zrak, ali je, za one koji to znaju prepoznati, samo kupovinom na pijaci, toplo oko srca.

Agencija DAN