dstore
Aktuelno

VIDEO: U Travniku održan poslovni forum i svečana akademija “Vrijeme je za Europu”

Planet obuca

Poslovnim forumom u prostoru Univerziteta u Travniku, te svečanom akademijom “Vrijeme je za Evropu”, u Travniku su danas obilježeni “Dani i mjeseci Evrope u BiH”, u organizaciji Evropskog pokreta u BiH.

Poslovni forum u Travniku okupio je privrednike i visoke dužnosnike Općine Travnik, Srednjobosanskog kantona, Federacije i države Bosne i Hercegovine.

Više o ovom poslovnom forumu pogledajte u našem videu.

Obraćajući se prisutnima na Svečanoj akademiji upriličenoj u Travniku, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko kazao je da je s radošću došao u “grad koji je književnik Ivo Andrić nazvao gospodskim gradom”.

Inzko je, među ostalim, poručio da Evropska unija jeste klub, ali da evropske vrijednosti mogu dijeliti svi, te da su svi bh. građani Evropljani.

Na akademiji su uručene brojne nagrade Evropskog pokreta u BiH, a među ostalim i titula počasnog predsjednika ovog pokreta, koja je dodijeljena gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću.

– Nemojmo govoriti o suživotu, jer je to floskula, nego govorimo o zajedničkom životu. Ne smijemo zaboraviti svoje korijene i trebamo na njih ponosni, ali ostanimo zajedno. Živimo evropske vrijednosti i standard, a to je budućnost i BiH – kazao je Bandić, dodavši kako je BiH starteški partner za Hrvatsku.

Predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo kazao je da će, nakon Foruma za poslovno lobiranje i svečane akademije u Travniku, obilježavanje “Dana i mjeseci Evrope u BiH” biti nastavljeno širom BiH.

– Društvo u BiH o Evropi treba govoriti svih 365 dana u godini, a ne samo 9. maja. svaki dan moramo promovisati evropske vrijednosti jer, osim članstva u EU, druge mogućnosti i alternative nemamo – rekao je Praštalo.

Forumu za poslovno lobiranje i svečanoj akademiji prisustvovali su predstavnici svih nivoa vlasti u BiH, diplomatskog kora, te poslovne zajednice.

Obilježavanje “Dana i mjeseci Evrope u BiH” organizovano je u saradnji s Vladom Srednjobosanskog kantona, Općinom Travnik i Univerzitetom u Travniku.

Agencija DAN/FENA