Aktuelno

VIDEO/FOTO: Najveći poslodavac na svijetu je poljoprivreda, ali ne i u BiH

Svjetski dan hrane se veže se uz postizanje globalnog cilja: 0 % gladi, koji svijet može ostvariti samo zajedničkim naporom i trudom.

Prema nedavno objavljenim Održivim ciljevima razvoja, jedan od najvećih izazova s kojima se svijet susreće je vezan uz osiguranje dovoljne količine hrane za sve. Naime, prema sadašnjim predviđanjima će do 2050. godine na svijetu živjeti 10 milijardi osoba, a trenutno ne postoji dovoljno prehrambenih izvora koji mogu zadovoljiti nutritivne potrebe tako velike svjetske populacije. Da bi se osigurala dovoljna količina hrane za još dodatnih dva milijuna ljudi u 2050. godini, proizvodnja bi trebala narasti za čak 50 posto na globalnoj razini.

– Poljoprivreda je najveći poslodavac na svijetu i ona zapošljava više od 40% ljudi. Na žalost, kad pogledamo našu državu, vidimo da je to minoran poslodavac koji je na samome začelju – izjavio je u svome uvodnom izlaganju prof.dr.sci. Sead Karakaš, specijalista epidemiologije, direktor Zavoda za javno zdravstvo Srednjobosanskog kantona.

Učesnici današnjeg seminara su zdravstveni profesionalci iz oblasti javnog zdravstva, predstavnici higijensko-epidemioloških službi, predstavnici Ministarstva zdravstva i socijalne politike, te Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srednjobosanskog kantona.

Informaciju o tome kakvu hranu jedemo i koliko je ona zdrava pogledajte u našem današnjem videu sa ovog skupa.

Agencija DAN