BH Telecom
Aktuelno

Više od lijepog osmijeha: dr. Lejla Bašinac Hanuša na temu “Oralna higijena kod djece – Navika koju stvaraju roditelji”

Oralno zdravlje, naročito u savremenom društvu, zauzima posebno mjesto. Imati zdrave zube više nije privilegija rijetkih, jer se od ranog djetinstva razvija svijest o potrebi redovnih stomatoloških pregleda i redovne oralne higijene. Znanje nije jedino što utječe na ovakav pristup, zapravo je odgovor u senzibilitetu struke, u spremnosti da se to znanje i pristup potpuno prilagode potrebama krajnih korisnika. Važno je uvažiti prethodna iskustva pacijenta i uspostavi odnos povjerenja. Takvim odnosom stomatologa, rezultat neće izostati, a zavidno oralno zdravlje postaje standard društva u cjelini.
Takav pristup u svom dosadašnjem radu, pokazala je dr Lejla Bašinac – Hanuša. Uz višegodišnje iskustvo i posvećenost stomatologiji, ističe se svojim brižnim odnosom prema svakom pacijentu, razumijevanje i povjerenje dominira, pa takve benefite možda i najviše osjete djeca.
Upravo stoga, vrijedno je otvoriti temu oralnog zdravlja i to stručno oblikovanu, pa se u našoj novoj programskoj šemi, kao stalnu rubriku mogu pratiti savjeti i novosti iz svijeta stomatologije u koje nas vodi dr. Lejla.

Oralna higijena kod djece utiče ne samo na blistav osmijeh već i na kompletno zdravlje.
Trudnoća donosi velike promjene u životu, pa je od samog početka potrebna stalna edukacija. Međutim, ona se ne odnosi samo na očuvanje zdravlja budućih mama i ploda, već i na godine koje slijede u odrastanju vaših mališana, a jedna od njih je oralna higijena kod djece.
Pojedini roditelji smatraju da mliječni zubi ne igraju značajnu ulogu, jer ih vremenom zamjenjuju stalni. Zbog takvog mišljenja u našoj zemlji i dalje postoji negativan odnos izvađenih i plombiranih mliječnih zuba.

Oralna higijena kod djece počinje od prvog dana rođenja

Najveće dilema svakog roditelja jeste kada početi sa brigom o oralnom zdravlju kod djece. Oralno zdravlje beba je iznimno bitno, već u prvim danima po izlasku iz porodilišta treba početi sa brisanjem bebinih usta, nepca i desni poslije hranjenja. Za to možete koristiti vlažnu sterilnu gazu ili specijalno dizajnirane naprstke.

Sa pojavom prvih zuba oralna higijena kod djece zahjteva dodatnu pažnju. Prvi korak jeste zamjena gaze četkicom i postepeno navikavanje djeteta na pranje zuba.

Posebnu pažnju obratiti prilikom izbora četkice koja mora biti manjeg obima i mekana kako ne bi došlo do iritacije desni. Poželjno je da četkicu svog djeteta mijenjate što češće, a ne na predviđena 3 mjeseca. Nerijetko djeca prilikom pranja žvaću četkice, pa one brže gube svoju funkcionalnost.
S obzirom da treba održati pažnju mališana za vrijeme pranja zuba, u tome vam mogu pomoći dječije četkice u raznim bojama i oblicima, kao i posebne dječije pjesmice koje ih dodatno animiraju.
Oralna higijena kod djece podrazumijeva i prvu posjetu stomatološkoj ordinaciji, koja treba da prođe što opuštenije za dijete uz pokaznu metodu pravilnog četkanja zuba kao i male poklone za djecu.
Učenje mališana da samostalno peru zube počinje od 6. godine. Ukoliko ne krenete na vrijeme dijete neće razviti zdrave navike.
Oralna higijena kod djece u ovom dobu iziskuje dosta vremena. Naoružajte se strpljenjem i nadgledajte svaki potez četkicom kako biste ih naučili pravilnom pranju. Iako zvuči naporno, uz niz kreativnih rješenja, možete čitav proces pretvoriti u pravu zabavu, a kao rezultat vaš mališan će imati lijepe i zdrave zube.
Roditelji zajedno sa stomatologom su ključni za razvoj oralne higijene i pravilne navike kod djece.
Travnicki.INFO