dstore
Aktuelno

Vlada SBK izdvojila 3 miliona KM za stručno osposobljavanje mladih, primljeno 375 osoba

Planet obuca

Vlada Srednjobosanskog kantona (SBK) izdvojila je na današnjoj sjednici u Travniku tri miliona maraka za stručno osposobljavanje mladih.

Pored toga, utvrđena je lista volontera za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa pa će tako uskoro 375 volontera imati priliku steći prvo radno iskustvo u institucijama i ustanovama SBK.

– Ove godine donijeli smo odluku o prijemu 375 osoba za stručno osposobljavanje. Mi kao kanton im pružamo priliku za stjecanje prvog iskustva i njihovo stručno osposobljavanje za tržište rada. Plan je da ugovori budu potpisani do kraja mjeseca, a početak stručnog osposobljavanja 1. oktobra – kazala je nakon sjednice kantonalna ministrica finansija Mirjana Plavčić.

Uz to, javnosti je prezentirano i stanje Budžeta te pojašnjeno na što će biti utrošena sredstva MMF-a, za što je odluku o dodjeli sredstava kantonima ove sedmice donijela Vlada FBiH.

– U prvih osam mjeseci ostvarili smo prihod od 139 miliona maraka i to je oko pet miliona manje u odnosu na plan za 2021. godinu. Vlada Federacije BiH na prošlosedmičnoj sjednici donijela je odluku o raspodjeli sredstava MMF-a koja je identična onoj prošlogodišnjoj. Donošenjem ove odluke nama je pripalo 22,3 miliona maraka. Mi smo ova sredstva već planirali na prihodovnoj strani i ona su već ranije raspoređena. Prihodi od poreza su u trendu rasta, stoga do kraja godine, ukoliko se trend nastavi, višak sredstava će biti raspoređen na saniranje akumuliranog deficita iz prethodnih godina – rekla je Plavčić.

Fena/Agencija DAN