Transparency International
Aktuelno

Vlada SBK izdvojila pomoć za ugostitelje: Evo koliko će dobiti zaposleni u ugostiteljskim objektima

Planet obuca

Vlada Srednjobosanskog kantona (SBK) usvojila je na današnjoj sjednici odluku o izdvajanju 334.746 maraka pomoći ugostiteljskim objektima kojima je od 30. marta, zbog pandemije koronavirusa, deset dana rad bio ograničen samo na otvorene terase.

Ministrica finansija Mirjana Plavčić kazala je novinarima da je novac namijenjen za subvencioniranje dijela minimalne neto plate, kao i dijela minimalnih doprinosa za 1.073 radnika.

– To znači da će za radnike u 346 ugostiteljskih objekata biti izdvojeno po 312 maraka – kazala je ministrica.

Vlada SBK razmatala je i stanje proračuna u prva četiri mjeseca ove godine. Prihodi su iznosili 66 miliona maraka, što je za šest miliona manje u odnosu na plan.

– No, u odnosu na prva dva mjeseca ove godine, u martu i aprilu je zabilježen rast javnih prihoda, što ukazuje i na određeno stabiliziranje privrednih tokova. Ukoliko ovaj trend bude nastavljen, nama će nedostajati blizu 20 miliona maraka, ali čekat ćemo još dva mjeseca i onda ćemo predložiti Vladi način namirenja prihoda i vidjeti ćemo u kojem pravcu će to ići – kazala je Plavčić.

Premijer SBK Tahir Lendo kazao je kako se od Federacije BiH očekuju transferi nižim razinama vlasti.

– Do kraja maja očekuju se transferi općinama, a nama ako dođe i u julu bit će dobro. U junu već morati razmišljati o nedostajućim sredstvima. Mart i april su bili dobri i ohrabruje da bi ta dinamika mogla biti nastavljena – kazao je.

Ocijenivši da poslovne aktivnosti u SBK napreduju, Lendo je istaknuo kako je još teška situacija u niskoakumulativnim granama privrede.

Fena/Agencija DAN