Transparency International
Vlada SBK/KSB dala saglasnost za formiranje odjela u srednjim školama
Vlada SBK/KSB dala saglasnost za formiranje odjela u srednjim školama - photo: Vlada SBK/KSB
Aktuelno

Vlada SBK/KSB dala saglasnost za formiranje odjela u srednjim školama

Planet obuca

Vlada Srednjobosanskog kantona dala je danas saglasnost za formiranje odjela i upis učenika u prve razrede srednjih škola u školskoj 2019./2020. godini.

Predviđeno je, između ostalog, da u idućoj školskoj godini, u odjelima u medicinskim školama i gimnazijama bude minimalno 18, a u tehničkim i strukovnim školama minimalno 15 učenika.

Ove godine se očekuje veći broj učenika, što je dobro, ali nažalost ne onoliko koliko želimo. Oko 2.600 učenika izabralo je, u prvom upisnom roku, zvanja i zanimanja koja žele – rekao je novinarima ministar obrazovanja SBK/KSB Bojan Domić.

Dodao je kako podaci s prvog upisnog roka pokazuju da postoji veliki interes učenika za medicinskim školama, dok su pojedina zanimanja deficitarna.

Za strukama, poput medicinske, postoji veliki interes, a kod ovih tehničkih i strukovnih zanimanja ćemo imati deficit, tako da smo morali uvesti ove mjere kako bismo uopće uspjeli formirati odjele. Ovo je jedna vatrogasna mjera – naglasio je Domić.

Na današnjoj sjednici je ponovno bilo riječi o Odluci o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru, čije je tumačenje zatražilo kantonalno Ministarstvo obrazovanja.

Ministar Domić tvrdi da bi primjena ove odluke u školama u SBK/KSB mogla unazaditi proces zapošljavanja.

U Odluci je jasno navedeno da, sa liste svih kandidata koji ispunjavaju uslove, direktor bez ikakvih kriterija može izabrati koga hoće. Smatram da postupak prijema zaposlenika u škole ne može biti isti kao u ostala preduzeća i ustanove. Obrazovanje je, ipak, posebna oblast, u kojoj mora postojati neko vrednovanje, a ne da to bude diskrecijsko pravo jednog čovjeka – ocijenio je Domić.

Premijer SBK/KSB Tahir Lendo smatra kako je Odluka primjenjiva te da svi moraju postupati u skladu s njenim odredbama.

Na osnovu izdanih odluka od Vijeća ministara BiH i federalnih organa, i naš kanton je izdao ovu odluku. Ona je primjenjiva za sve javne ustanove i preduzeća kojima je osnivač Kanton i svi moraju uskladiti s njom svoje niže akte – ustvrdio je Lendo.

FENA/Agencija DAN