BH Telecom
Vlada SBK/KSB dala saglasnost za postupak dodjele koncesije za MHE Dolac 2
photo: F. Muratović
Aktuelno

Vlada SBK/KSB dala saglasnost za postupak dodjele koncesije za MHE Dolac 2

Vlada Srednjobosanskog kantona dala je u danas saglasnost za pokretanje postupka za dodjelu koncesije za izgradnju mini hidroelektrane “Dolac 2” na rijeci Biloj u općini Travnik.

Kako je navedeno u obrazloženju odluke, zahtjev za dodjelu koncesije podnijelo je poduzeće “Mini Wat” d.o.o. Travnik, a dostavljena je prethodna saglasnost Općinskog vijeća Travnik i pisana saglasnost Mjesne zajednice Rudnik.

Premijer Tahir Lendo rekao je novinarima kako u Srednjobosanskom kantonu postoji tendencija daljeg rasta broja dodijeljenih koncesija, a među ostalim, za minihidroelektrane na “prepoznatim lokacijama po regulacionim planovima općina i kantona”.

– Ovo su koncesije koje su prošle redovnu proceduru, od općinskih vijeća, saglasnosti mjesnih zajednica i ministarstava, te obradu putem Komisije za koncesiju i resornog ministarstva. Prijedlog je došao u legalnoj i legitimnoj proceduri i dobio je saglasnost Vlade – rekao je Lendo.

U obrazloženju odluke je, između ostalog, navedeno da će instalirana snaga minihidroelektrane “Dolac 2” biti 300 kW te da se koncesija dodjeljuje na rok od 30 godina.

Na pitanje novinara koliko iznose godišnji prihodi Srednjobosanskog kantona od dodjeljenih koncesija, Lendo je rekao kako su oni varijabilni, kao i da se procjenjuje da će svake godine rasti.

– “Cijenimo da će i ove godine oni biti između milion i po i dva miliona maraka” – dodao je Lendo.

Na upit da prokomentariše situaciju s dodjeljenom koncesijom za mini hidroelektranu na rijeci Kruščici, općina Vitez, čijoj izgradnji se protive mještani tog područja, Lendo je rekao kako je trenutna situacija u mirovanju, odnosno da nema nikakve izgradnje, do okončanja sudskog postupka.

– “Koncesija je dodijeljena, a koncesionarovo je da uđe u proces izgradnje… On vjerojatno čeka da se završi proces pred Vrhovnim sudom Federacije BiH” – istakao je.

Vlada SBK/KSB je na današnjoj sjednici, između ostalog, dala saglasnost za pokretanje postupka za dodjelu koncesije za uzgoj, proizvodnju i prodaju kalifornijske i potočne pastrmke na ribogojilištu “Bistrica”, općina Gornji Vakuf/Uskoplje.

FENA/Agencija DAN