HH Auto Travnik
Vlada SBK/KSB nije podržala Prijedlog zakona o turističkim zajednicama
Vlada SBK/KSB nije podržala Prijedlog zakona o turističkim zajednicama - photo: Agencija DAN
Aktuelno

Vlada SBK/KSB nije podržala Prijedlog zakona o turističkim zajednicama

Prijedlog zakona o turističkim zajednicama Srednjobosanskog kantona danas nije dobio podršku Vlade SBK/KSB, nego je, zbog upućenih primjedbi, vraćen na doradu resornom ministarstvu.

Predlagač zakona, kantonalni ministar privrede Nisvet Hrnjić (SDA) nakon sjednice Vlade rekao je novinarima da očekuje da će ovaj zakonski prijedlog biti ponovno razmatran na sljedećem zasjedanju, naglasivši da je zakon veoma važan za SBK/KSB i za iskorak u razvoju turizma.

Prijedlog zakona prošao je sve potrebne procedure i smatrao sam da je danas sazrelo vrijeme da ga Vlada usvoji, ali se to nije desilo. Zaduženi smo da s ministrima koji su danas imali primjedbe u sljedećih sedam do deset dana dođemo do konačnog rješenja – rekao je Hrnjić.

Utvrdivši da tekst predloženog zakona nije dobro urađen, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Bojan Domić (HDZ BiH) rekao je da je mnogo toga sporno, a prvenstveno odredba koja se tiče statusa Turističke zajednice SBK/KSB.

Kod mene je presudilo to što glavni akteri priče o turizmu kažu da ovakvu verziju zakona do sada nisu vidjeli i da njegove odredbe ne razumiju. Za razliku od nacrta, koji je utvrđen u prošlom sazivu Vlade, iz ovog teksta je totalno izbrisana postojeća Turistička zajednica SBK/KSB. Ona će svakako biti drukčije formirana, ali što će se dogoditi dok se ne formira pet općinskih turističkih zajednica, a zatim i kantonalna? Postavlja se pitanje zašto ne zadržati postojeću Turističku zajednicu SBK/KSB, dok se ne preoblikuje u tu drugu – kazao je Domić.

SBK/KSB godinama čeka na zakon o turističkim zajednicama koji bi omogućio obavezno prijavljivanje turista koji borave u SBK/KSB te ubiranje prihoda od boravišne takse, što do sada nije bio slučaj.

Premijer Tahir Lendo (SDA) izjavio je da SBK/KSB zbog nepostojanja zakona gubi milionska sredstva, naglasivši da ovu oblast treba urediti do donošenja odgovarajućeg federalnog zakona.

Mislim da ćemo u sljedećih desetak dana imati usuglašen tekst zakona. Bez njega nemamo ni službene podatke o broju noćenja i ostvarenim prihodima, a naše su procjene da samo u Travniku imamo godišnji gubitak od 500.000 do 700.000 maraka. Zamislite sad kakav je gubitak u cijelom kantonu, kao značajnoj turističkoj destinaciji – rekao je Lendo novinarima.

O Prijedlogu zakona o turističkim zajednicama SBK/KSB Vlada je danas odlučivala bez prisustva medija, s obzirom na to da je od novinara zatraženo da u tom dijelu rasprave napuste sjednicu, a naknadno su pozvani da se vrate na zasjedanje.

FENA/Agencija DAN