BH Telecom
Vlada SBK/KSB: Spriječiti deložaciju Mješovite srednje škole Travnik!
photo: Agencija DAN
Aktuelno

Vlada SBK/KSB: Spriječiti deložaciju Mješovite srednje škole Travnik!

Kako bi bila spriječena deložacija Mješovite srednje škole “Travnik” iz zgrade koja, prema sudskim presudama, treba biti vraćena u posjed Vrhbosanskoj nadbiskupiji, potrebno je obaviti razgovore s predstavnicima Nabiskupije, te intenzivirati priču o hitnom završetku izgradnje srednjoškolskog centra, zaključila je danas Vlada Srednjobosanskog kantona.

Za razgovor sa predstavnicima Vrhbosanske nadbiskupije, s ciljem pronalaska rješenja, zadužena je ministrica obrazovanja Katica Čerkez, dok su su predstavnici Ministarstva pravosuđa i Pravobranilaštva SBK/KSB dobili zadatak da obave razgovor s predsjednikom Općinskog suda u Travniku.

Presudom Općinskog suda, koju je potvrdio i Kantonalni sud u Novom Travniku, Mješovitoj srednjoj školi “Travnik” naloženo je da Vrhbosanskoj nadbiskupiji vrati dio zgrade koji koristi, a, kako je rečeno na sjednici Vlade, rok za njeno izvršenje je 14. august.

Moramo s Vrhbosanskom nabiskupijom pokušati pronaći rješenje, kako bi djeca ostala u istim školskim klupama, kako ne bi došlo do ružnih scena sredinom augusta. Nadam se da ćemo uspjeti postići neki dogovor, dok istovremeno treba izvršiti pritisak da što prije bude završena izgradnja srednjoškolskog centra u koji bi učenici preselili – rekla je ministrica Katica Čerkez.

Insistirajući i na razgovorima sa predsjednikom Općinskog suda u Travniku, premijer Tahir Lendo je upozorio da bi izvršavanje presude dovelo u težak položaj oko 1.000 učenika i nastavnika Mješovite srednje škole “Travnik”, za koje ne postoji alternativni smještaj.

Podržavam povrat imovine Vrhbosanskoj nabiskupiji, ali najgora opcija je da dođe do ove blamaže. Za iseljavanje škole potrebno je stvoriti preduslove, jer se ovdje radi o deložaciji oko 1.000 učenika za koje ni Travnik, ni Srednjobosanski kanton, nemaju prostor. Pritisak treba usmjeriti prema Vladi Federaciji BiH da ispoštuje dosadašnje presude, te osiguraju sredstva za završetak izgradnje školske zgrade – istakao je Lendo.

Na sjednici je upozoreno da je deložacija Mješovite srednje škole “Travnik” nepopularna mjera koja bi, osim uticaja na položaj učenika, proizvela dalju konfliktnu situaciju, te uticala na političke i opće odnose u Travniku.

Zgradu travničke Gimnazije, u vlasništvu Vrhbosanske nadbiskupije, trenutno dijele Katolički školski centar (KŠC) “Petar Barbarić” i Mješovita srednja škola “Travnik”.

Prema odluci Doma za ljudska prava iz 2003. godine, te rješenja Ustavnog suda BiH iz 2012. godine, Federacija BiH je bila dužna osigurati povrat zgrade Nadbiskupiji i izgraditi novu zgradu za Mješovitu srednju školu.

Povrat imovine Vrhbosanskoj nabiskupiji potvrđen je i pravosnažnom presudom Općinskog suda u Travniku, kao i nedavnom iz Europskog suda za ljudska prava

U izgradnju nove škole do sada je Federacija BiH uložila pet miliona KM, a prema ranijim procjenama za završetak radova potrebno je oko 12 miliona KM.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!