Transparency International
Vlada SBK/KSB sufinansira dio plata u sektorima kojima je zabranjen rad
Vlada SBK/KSB sufinansira dio plata u sektorima kojima je zabranjen rad
Aktuelno

Vlada SBK/KSB sufinansira dio plata u sektorima kojima je zabranjen rad

Planet obuca

Sa novčanim iznosom od oko 1,3 miliona maraka, Vlada Srednjobosanskog kantona će iz budžeta finansirati dio aprilskih plata radnika u djelatnostima kojima je zabranjen rad, zbog pandemije koronavirusa.

Vlada će finansirati 50 posto minimalne federalne neto plaće, što znači da će pomoć iznositi oko 203 maraka po radniku – rekao je novinarima ministar privrede Nisvet Hrnjić, nakon što je Vlada SBK/KSB usvojila programa za dodjelu finansijskih sredstava obrtima i preduzećima kojima je, odlukom kriznih štabova, zabranjena djelatnost.

Hrnjić je naglasio da će pravo na poticaje imati preduzeća koja, do 29. februara, imaju uplaćene poreze i doprinose, te koja od proglašenja stanja prirodne nesreće, 16. marta, nisu otpuštala radnike.

Radi se o sredstvima za april i javni poziv će biti objavljen odmah, tako da neće biti nikakvog čekanja – rekao je Hrnjić, naglasivši da, u skladu sa budžetskim mogućnostima, postoji mogućnost da ovi poticaji budu isplaćivani tokom tri mjeseca.

Pomoć Vlade namijenjena za djelatnosti koje su, kako je rečeno, prije proglašenja stanja prirodne nesreće, upošljavale više od 8.000 ljudi, a danas je njihov broj smanjen na oko 6.000.

Hrnjić je rekao da se Ministarstvo privrede zalagalo za blaže kriterije za dodjelu poticaja i izdašniju podršku Vlade, te je ocijenio da je nedostajalo odlučnosti i hrabrosti.

Predlagao sam izdašniju podršku našeg kantona kojoj je očito neodstajalo odlučnosti i hrabrosti. Žao mi je zbog toga, ali Vlada ima devet članova – rekao je Hrnjić.

Ministrica finansija Mirjana Plavčić rekla je da je usvojeni program dio seta mjera kojima Vlada planira pomoć ekonomiji, te je ocijenila da je izdvojeni novčani iznos u skladu sa trenutnim mogućnostima.

Ja bih željela da to bude sto miliona maraka, ali moramo biti realni i uzeti u obzir mogućnosti. U toku je izrada rebalansa budžeta za 2020. godinu i možemo reći da su prihodi za april 40 posto manji. To je nešto na šta moramo računati da će trajati, te procjenjujemo da će prihodi u ovoj godini pasti za najmanje 35 miliona maraka – naglasila je ona.

Odgovarajući na upit novinara da li je političkim strankama, koje imaju zastupnike u Skupštini SBK/KSB, isplaćena tranša iz budžeta, u ukupnom godišnjem iznosu od 800.000 maraka, Plavčić je izjavila da je isplata za prvi kvartal bila redovna.

Za prvi kvartal je isplaćeno, a dalje ćemo vidjeti – naglasila je ona.

Prema podacima iz Porezne uprave, od 16. marta do danas, u SBK/KSB je odjavljeno više od 4.000 radnika.

FENA/Agencija DAN