Transparency International
Vlada SBK/KSB u četvrtak o programu pomoći preduzećima pogođenim pandemijom
Vlada SBK/KSB u četvrtak o programu pomoći preduzećima pogođenim pandemijom
Aktuelno

Vlada SBK/KSB u četvrtak o programu pomoći preduzećima pogođenim pandemijom

Planet obuca

Vlada Srednjobosanskog kantona trebala bi se u četvrtak izjasniti o programu dodjele finansijskih sredstava preduzećima kojima je naredbama štaba civilne zaštite zabranjeno obavljanje djelatnosti ili su, zbog pandemije Covida-19, imali pad prometa.

Program je sačinilo Ministarstvo privrede SBK/KSB, kao dio seta mjera kojima kantonalna vlada najavljuje pomoć privrednicima.

Ministar privrede Nisvet Hrnjić izjavio je protekle sedmice novinarima da će, nakon što Vlada SBK/KSB odobri program, biti objavljen javni poziv privrednicima za dodjelu sredstava.

Hrnjić je upozorio na teško stanje u svim privrednim sektorima, a posebno onima kojima je naredbama kriznog štaba zabranjen rad, te je podsjetio je da je Vlada SBK/KSB utvrdila prvi set mjera za pomoć privredi, koji podrazumijeva brzi rebalans budžeta, formiranje fonda pomoći realnom sektoru, aktiviranje namjenskih sredstava te oslobađanje od parafiskalnih nameta.

Na sjednici u četvrtak Vlada SBK/KSB izjašnjavat će se i o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o koncesijama, Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o rudarstvu te Nacrtu zakona o javnim skijalištima u SBK/KSB.

Također je najavljeno izjašnjavanje Vlade SBK/KSB o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu Federacije BiH.

FENA/Agencija DAN

Trebamo da znamo!