Jučer u Travniku održana 2. vanredna sjednica Vlade SBK/KSB
Jučer u Travniku održana 2. vanredna sjednica Vlade SBK/KSB
Aktuelno

Vlada SBK/KSB usvojila smjernice ekonomske i fiskalne politike

Vlada Srednjobosanskog kantona danas je usvojila dokument “Smjernice ekonomske i fiskalne politike za period od 2020. do 2022. godine”.

Kantonalna ministrica finansija Mirjana Plavčić izjavila da taj dokument predstavlja prvi korak u procesu izrade okvirnog budžeta za trogodišnje razdoblje.

Govoreći o procjenama, istakla je da se u sljedeće tri godine u Federaciji BiH očekuje rast BDP-a za 3,7 posto.

Projekcije govore i da će u iduće tri godine prihodi SBK/KSB, prvenstveno od neizravnih poreza, porasti za četiri posto, što iznosi oko sedam miliona maraka – istakla je ministrica Plavčić.

Vlada SBK/KSB danas je, između ostalog, donijela odluku o izdvajanju 626.203 maraka, po Sporazumu između Ministarstva finansija i kantonalne Direkcije za ceste, za sufinansiranje ugovorenih i izvedenih radova na rekonstrukciji regionalnih puteva na području SBK/KSB.

Vlada je donijela odluku o akontativnoj raspodjeli sredstava, u iznosu od 16.281 maraka, namijenjenih za finansiranje troškova prevoza učenika osnovnih škola općine Jajce, gdje nema organizovanog prevoza.

Iz tekuće rezerve kantonalna je vlada izdvojila 1.500 maraka za odlazak olimpijskog tima BiH na 23. juniorsku balkansku matematičku olimpijadu, koja se održava od 20. do 25. juna na Kipru, a sredstva će biti doznačena Udruženju matematičara Kantona Sarajevo.

FENA/Agencija DAN