Transparency International
Vlada SBK/KSB utvrdila Nacrt budžeta u iznosu od oko 219 miliona KM
Vlada SBK/KSB utvrdila Nacrt budžeta u iznosu od oko 219 miliona KM - photo: Agencija DAN
Aktuelno

Vlada SBK/KSB utvrdila Nacrt budžeta u iznosu od oko 219 miliona KM

Planet obuca

Vlada Srednjobosanskog kantona utvrdila je danas Nacrt budžeta za 2020. godinu, koji je planiran u iznosu od 219.008.468 KM.

Ministrica financija SBK/KSB Mirjana Plavčić potvrdila je novinarima da je, prema ovom nacrtu, najveći dio budžeta, njegovih 62 posto, planiran za plate, naknade i doprinose zaposlenih.

Najveći dio ide za plate, ali želim ukazati na zanemariv rast od 1,1 posto zaposlenih u javnoj upravi i zanemarivo povećanje osnovice za plate, od 1,17 posto, i to je tih pet KM – kazala je.

Plavčić je na sjednici Vlade, između ostalog, navela da su porezni prihodi veći za 6.6 miliona maraka i da je budžet realno planiran.

Nacrt pokazuje kako je i ovogodišnji budžet stabilan i realno planiran. Ovo je maksimum što smo mogli uraditi. Budžet iz godine u godinu sve više dobiva dimenzije razvojnog i sadašnja Vlada učinit će sve kako bi korisnici budžeta i svi stanovnici SBK/KSB bili zadovoljni – naglasila je.

Kako je rečeno, kapitalni transferi za 2020. godinu planirani su u iznosu  od 5.2 miliona KM, tekući transferi u iznosu od 34.5 miliona KM, kao i prijenos neutrošenih sredstava za rekonstrukciju regionalnih puteva u iznosu od 3.6 miliona KM.

FENA/Agencija DAN

Trebamo da znamo!