BH Telecom
Vlada Srednjobosanskog kantona raspravljala o hidroelektranama u Krušici
photo: ilustracija
Aktuelno

Vlada Srednjobosanskog kantona raspravljala o hidroelektranama u Krušici

Vlada Srednjobosanskog kantona razmatrala je u četvrtak informaciju o sigurnosnoj situaciji u naselju Kruščica, u općini Vitez, u kojem gotovo godinu dana mještani dežuraju i sprječavaju izgradnju dviju planiranih mini hidroelektrana.

Kantonalni ministar unutrašnjih poslova Feliks Vidović rekao je da je, prema njegovim saznanjima, preduzeće koje je namjeravalo graditi hidroelektranu “Kruščica 1” od toga odustalo, dok su investitori hidroelektrane “Kruščica 2” zatražili od MUP-a da im osigura prohodan put prema području izgradnje.

Podsjetivši na incidente iz augusta prošle godine, do kojih je došlo prilikom pokušaja policije da deblokira put u Kruščici, Vidović je istakao da se pripadnici MUP-a ponovno dovode u nezavidnu situaciju.

Mještani su izgubili povjerenje u sistem i imaju podršku brojnih udruženja za zaštitu životne sredine. Bojim se da će policija ponovno doći u nezgodnu situaciju i biti primorana upotrijebiti silu. Postavlja se pitanje što uraditi u takvoj situaciji – rekao je Vidović.

Premijer SBK/KSB Tahir Lendo istakao je da se Vlada i resorna kantonalna ministarstva nikada nisu upuštala u dodjelu koncesija i ostalih dozvola, bez prethodne saglasnosti i potrebnih dokumenata iz općina, te ostalih instanci vlasti.

Ovdje svatko treba raditi svoj posao, međutim, pripadnici MUP-a su najviše na udaru. Smatram da trebamo poslati poruku da, u ovom trenutku, nije poželjna upotreba represivnih mjera, a da investitori trebaju iskoristiti sve pravne mogućnosti protiv onih koji im ometaju početak radova – rekao je Lendo.

Tokom rasprave, ministrica Katica Čerkez istakla je kako su mještani Kruščice ustrajni i da imaju sudske odluke koje, kako tvrde, dokazuju da je bilo propusta i proceduralnih grešaka pri dodjeli okolišnih i drugih dozvola, te je dodala da problem predstavlja i nedostatak nadzora.

Investitore treba držati pod kontrolom i u okviru projektne dokumentacije, a ne pustiti ih da se “razmašu” i poremete tokove rijeke i vrela koja su dragocjena za vodosnabdijevanje – istaknula je.

Na postojanje nekoliko ilegalnih hidroelektrana u SBK/KSB upozorio je ministar Sedžad Milanović, koji je rekao da nije protiv izgradnje, ali da su pojedini investitori narušili ono što je priroda godinama stvarala.

Pozivam Vladu da vidi “Hirošimu” koju je jedan od investitora napravio na rijeci Vrbas u Gornjem Vakufu/Uskoplju. To pokazuje svu sramotu institucija i naravno da izaziva revolt građana – rekao je Milanović.

Obraćajući se članovima Vlade, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede SBK/KSB Abdulah Burek utvrdio je da je 90 posto mini hidroelektrana u SBK/KSB ispravno izgrađeno, uz sve potrebne dozvole, ističući da su među njima i dvije planirane u Kruščici.

Ove hidroelektrane nemaju nikakvog utjecaja na vodosnabdijevanje i nema zakonskih prepreka da se one naprave. Za protivljenje njihovoj izgradnji ne postoje drugi razlozi, osim političkih ili ličnih interesa – naglasio je.

Na današnjem zasjedanju mogli su se čuti i prijedlozi da se Vlada na tematskoj sjednici izjasni i zauzme službeni stav o hidroelektranama u Kruščici.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!