BH Telecom
Za deminiranje područja Travnika, Novog Travnika i Doboja izdvojeno 100.000 KM
photo: FENA
Aktuelno

Za deminiranje područja Travnika, Novog Travnika i Doboja izdvojeno 100.000 KM

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović i predstavnici Doboja, Novog Travnika i Travnika potpisali su danas Memorandum o korištenju sredstava za humanitarno deminiranje u iznosu od 100.000 KM za Doboj, Novi Travnik i Travnik, budući da ova područja, po procjenama BHMAC-a, spadaju u najugroženije minama u BiH.

Memorandum su uime korisnika sredstava potpisali savjetnik gradonačelnika Doboja Dragan Vasilić, pomoćnik načelnika Općine Novi Travnik Hamid Migalo i stručni savjetnik u Službi za civilnu zaštitu Općine Travnik Danijel Torlić.

Iznos od 100.000 KM izdvojen je iz budžeta Ministarstva za civilne poslove BiH (MCPBiH) za 2017. godinu, od čega će Gradu Doboju biti doznačeno 40.000 KM, Travniku 30.000 KM te Novom Travniku 30.000 KM.

– Ovaj finansijski iznos bit će dovoljan za humanitarno deminiranje oko 40.000 m2 potvrđene opasne površine u svakom od navedenih gradova i općina – kazao je Osmanović.

Napomenuo je da su se gradovi i općine obavezali da će sufinansirati sve projekte humanitarnog deminiranja sa usvojene liste prioriteta te da će u svojim budžetima za 2018. godinu predvidjeti dodatna finansijska sredstva da se to i realizira.

Ministar je izrazio uvjerenje da će ovaj vid podrške MCP-a BiH protivminskom djelovanju u velikoj mjeri doprinijeti stvaranju sigurnijeg okruženja za život te omogućiti socijalni i ekonomski razvoj lokalnih zajednica.

– U naredne dvije godine posebno ćemo se fokusirati na ubrzanje procesa deminiranja kako bi naši građani, što je moguće manje, bili izloženi riziku – istakao je.

Novinarima se obratio i savjetnik gradonačelnika Doboja Dragan Vasilić koji je kazao da Grad Doboj, nažalost, ne može dugo samostalno, niti samo uz pomoć različitih međunarodnih organizacija, raditi na deminiranju.

– Opće je poznato da smo u BiH jedna od najugroženijih teritorija u pogledu mina – naglasio je, napominjući da su dosad imali nesebičnu pomoć velikog broja ambasada u BiH, ali da je i Grad Doboj uvijek sufinansirao tu pomoć, jer je to bio zahtjev ambasada.

Pozitivnom je ocijenio činjenicu da su i bosanskohercegovačke institucije počele izdvajati sredstva u ovu svrhu.

Kada je u pitanju humanitarno deminiranje, kazao je da su Doboju prioriteti uvijek oni prostori na kojima žive povratnici ili građani koji su nastanjeni u neposrednoj blizini bivših linija gdje su postojala borbena dejstva.

– Građani, nažalost, još koriste nesigurne terene za traženje ogrjeva ili obradu zemlje – konstatovao je Vasilić te zaključio da će doznačena sredstva omogućiti stvaranje uslova za bezbjedan život građana i funkcioniranje njihovih porodica.

FENA