Zatvaranje Bosanske ulice: Naš Travničanin ima odlično rješenje
Zatvaranje Bosanske ulice: Naš Travničanin ima odlično rješenje
Aktuelno

Zatvaranje Bosanske ulice: Naš Travničanin ima odlično rješenje (FOTO)

Planet obuca

Zatvaranje Bosanske ulice u Travniku za saobraćaj izazvalo je mnogo pozitivnih i negativnih komentara.

Dok jedni apsolutno podržavaju zatvaranje uz obavezu zatvaranja i za bicikliste, drugi su jednako tako apsolutno protiv toga, zbog zagušenosti saobraćaja u drugim ulicama, ali i poslovnih razloga za sve objekte koji se nalaze na Bosanskoj ulici.

Svi modernije uređeni gradovi u svojim centrima imaju jasno definisane pješačke zone. Problem Travnika je prije svega nedostatak kvalitetno uređenih parking mjesta čiji bi dovoljan broj potpuno promijenio saobraćajnu sliku ovog grada. Ovdje mislimo i na turističke, ali i na poslovne razloge, pored već postojećih razloga stanara objekata u samome gradu. Izgradnja brze ceste, kada se realizuje, uveliko će smanjiti saobraćajni pritisak na Travnik, ali do tada je neophodno pronaći kvalitetno rješenje.

Travničanin Tarik Arnautović, koji živi i radi u Danskoj, poznat je velikom broju svojih sugrađana. I pored ogromnog broja obaveza ne propušta priliku da slobodno vrijeme iskoristi i posjeti svoj Travnik i Vlašić. Pamtimo ga kao prvog Bosanca koji je kreirao jedan Swatch sat, a osim toga je realizovao cijeli niz fantastičnih projekata. Na Kalibunaru je sa svojim prijateljima izgradio igralište za djecu koje je još uvijek u funkciji na zadovoljstvo najmlađih.

Tarik nam je, upravo poučen iskustvima drugih zemalja, još u junu mjesecu dostavio svoje idejno rješenje uređenja glavne travničke ulice. Kako možete vidjeti na našim fotografijama, radi se o veoma privlačnoj ideji, sa mnogo zelenila, klupama za odmor, rekreativnim zonama, prostorom za šetnju i stazom za bicikliste. Naravno, tu su i moderne prepreke za vozila koje se mogu otvarati i zatvarati u slučaju potrebe za vozila kojima je prolaz u određenom momentu dozvoljen.

Pogledajte fotografije i razmislite.

Agencija DAN