Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB obilježava Svjetski dan borbe protiv raka
Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB obilježava Svjetski dan borbe protiv raka
Aktuelno

Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB obilježava Svjetski dan borbe protiv raka

Svjetski dan borbe protiv raka obilježava se svakog 4. Februara širom svijeta, kako bi se podigla svijest javnosti o malignim oboljenjima, prevenciji ovih bolesti, ranom otkrivanju te liječenju oboljelih osoba.

Broj osoba oboljelih od raka u stalnom je porastu, što je u velikoj mjeri posljedica nezdravih životnih stilova i porasta populacije starije životne dobi kod kojih se maligna oboljenja češće javljaju.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije vodeća maligna oboljenja u svijetu su: karcinom pluća, debelog crijeva, jetre i dojke.

Od malignih oboljenja u svijetu godišnje umire oko 9,6 miliona ljudi, te ova oboljenja predstavljaju drugi uzrok smrtnosti u svijetu. Predviđanja su da će do 2030. taj broj narasti na 13,2 miliona, dok će broj oboljelih biti 21,7 miliona ljudi godišnje.

Između 30% i 50% smrti od malignih oboljenja moglo bi se spriječiti promjenom ponašanja pojedinca u smislu usvajanja zdravih životnih navika (prestanak pušenja, redovna fizička aktivnost, pravilna i uravnotežena ishrana), samokontrole zdravlja i adekvatnom preventivnom zdravstvenom zaštitom kroz primarnu, sekundarnu i tercijarnu prevenciju.

S ciljem podizanja svijeti o važnosti prepoznavanja faktora rizika i prevencije malignih oboljenja Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB je izradio bilten čiji podaci ukazuju na značajno visoke stope u obolijevanju i umiranju od ovih bolesti.

Stoga je neophodno prepoznati uzroke povećanog obolijevanja i umiranja te poduzeti adekvatne mjere za njihovo smanjenje i jačati aktivnosti prevencije malignih bolesti.

Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB