BH Telecom
Aktuelno

Zdravstveni radnici našeg Kantona uskoro u štrajku? Vlada nije ispunila zahtjev

Danas je u zgradi Vlade SBK održan drugi sastanak između Nezavisnog strukovnog sindikata zdravstva SBK i ministra zdravstva SBK, Nikole Grubešića.

Ni ovaj sastanak nije bio uspješan, s obzirom na činjenicu da do konačnog dogovora nije došlo.

– Sindikatu smo ponudili povećanje cijene satnice rada na 2,35 maraka, što su oni odbili i insisitraju na povećanju koeficijenata za svaki platni razred od 25 posto. Stav Vlade je da treba povećati plaće zaposlenima u zdravstvu, ali da fond radnih sati i koeficijenti trebaju ostati fiksni i da se ide na povećanja satnice – istakao je ministar Grubešić nakon sastanka u Travniku.

Ipak, iz Sindikata poručuju da od svog zahtjeva neće odustati.

– Jedini zahtjev koji smo postavili pred ministra je povećanje koeficijenata za 25 posto, kao što je to urađeno doktorima medicine i stomatologije, dok nam Vlada nudi povećanje od cca 17 KM mjesečno. Sindikat je mišljenja da zdravstveni tim jednako čine doktori, zdravstveni djelatnici i ostali uposleni. Sada čekamo očitanje Vlade, a ukoliko do pristanka na naš zahtjev ne dođe, biti ćemo primorani stupiti u štrajk. – naglasili su iz Nezavisnog strukovnog sindikata zdravstva SBK.

Travnicki.INFO

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!