BH Telecom
Znate li ko je Emin Mulaimović, genijalac iz travničke Gimnazije?
Znate li ko je Emin Mulaimović, genijalac iz travničke Gimnazije? - photo: MSŠ Travnik
Naši ljudi...

Znate li ko je Emin Mulaimović, genijalac iz travničke Gimnazije?

“Emin Mulaimović je odličan učenik III razreda matematičko-informatičke gimnazije.Iz svih predmeta ima petice. Ali on se ističe još po izuzetnoj želji za sticanjem novih znanja, energičnošću, bogatstvom ideja, odgovornosti prema radu, po uloženom trudu”– navode njegovi profesori.

Eminova radna sedmica traje 6 dana: pet dana u gimnaziji i subotom pohađa Školu za nadarene matematičare koju vodi Udruženje matematičara KS. Njegov put do uspjeha je ispunjen upornim radom, učenjem, istraživanjem, istrajnošću.

Još u prvom razredu gimnazije, primijećena je Eminova nadarenost za matematiku, informatiku i fiziku, koja je rezultat njegovih sposobnosti, osobina ličnosti i kreativnosti. Posjeduje izuzetne logične sposobnosti mišljenja, brzo generira matematičke objekte. Uvijek teži ka jasnoći i jednostavnosti, pokušavajući poboljšati dobivene rezultate. Na osnovu toga njegovi profesori su mu preporučili da pohađa školu za nadarene matematičare i kampove za informatiku i fiziku.

Pošto je pun energije i istrajan u rješavanju problema (iz nauke), njegovi profesori se služe različitim metodama i kombinacijama sata da efektivno komuniciraju sa njim i ostalim dijelom odjeljenja, dajući mu posebne zadatke i motivirajući ga da izučava i istražuje .

U proteklom periodu Emin je učestvovao u školskim takmičenjima iz matematike, fizike, informatike kao pojedinac, ali kao član tima u takmičenjima odjeljenskih zajednica.

Poslije toga uslijedila su Kantonalna takmičenja:

15. mart, informacione tehnologije osvojeno 1.mjesto

23. mart, matematika osvojeno 1.mjesto (100 bodova od mogućih 100)

28. mart, fizika osvojeno 1.mjesto

I kruna svega dosada: 30. mart Federalno takmičenje iz matematike 2.mjesto.

Ali Emin i sutradan, 31.marta pristupa kvalifikacijama za Balkanijadu matematičara i plasira se među prvih 10.

Ovakav tempo takmičenja malo ko bi izdržao, ali Emin s osmijehom kaže: „Meni su ove tri godine u ovoj školi najljepši period života“.

I dok god imamo učenike koji će nadmašiti svoje učitelje, znači da smo uspjeli i da ovaj grad, ova zemlja imaju budućnost.

Autor teksta: Fatima Bušatlić, prof./edit: Agencija DAN