dstore
2,4 miliona KM će biti izdvojeno za naknade demobilisanim borcima
2,4 miliona KM će biti izdvojeno za naknade demobilisanim borcima - photo: FENA
Aktuelno

2,4 miliona KM će biti izdvojeno za naknade demobilisanim borcima

Skupština Srednjobosanskog kantona prihvatila je na današnjoj sjednici Nacrt zakona o novčanoj egzistencijalnoj naknadi, kojim je predviđeno da iz kantonalnog budžeta bude izdvajano oko 2,4 miliona maraka godišnje za oko 1.120 demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

Predsjedavajući Skupštine SBK/KSB Josip Kvasina (HDZ BiH) rekao je novinarima da ovaj zakon predviđa novčane naknade za demobilisane borce, odnosno nekadašnje pripadnike Armije RBiH i HVO-a, u iznosu od pet maraka za svaki mjesec proveden u oružanim snagama.

Na naknade, koje su predviđene ovim zakonom, imat će pravo demobilisani borci u dobi od 55 i 56 godina, koji su od 18. septembra 1991. do 22. aprila 1996. proveli minimalno godinu dana u oružanim snagama.

Uslijedit će brza javna rasprava s obzirom na to da je predviđeno da zakon stupi na snagu 1. jula. Ukoliko sve bude kako je planirano, mislim da će Vlada za iduću sjednicu uputiti rebalans proračuna, u kojem bi trebala biti osigurana sredstva za provedbu zakona do kraja ove godine – rekao je Kvasina novinarima nakon sjednice.

Kako je navedeno, prosječna mjesečna naknada po braniocu iznosit će oko 180 maraka, a usvajanje ovog zakona obveza je kantona koja proizlazi iz Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica Federacije BiH.

FENA/Agencija DAN