Sutra (četvrtak) na Velikoj Bukovici prisjećanje na stradale Bošnjake iz općine Travnik
Sutra (četvrtak) na Velikoj Bukovici prisjećanje na stradale Bošnjake iz općine Travnik
Aktuelno

Sutra (četvrtak) na Velikoj Bukovici prisjećanje na stradale Bošnjake iz općine Travnik

Centralna manifestacija obilježavanja stradanja Bošnjaka sa područja općine Travnik u obrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godine, ove godine će se u Velikoj Bukovici, mjestu blizu Travnika, 04. juna obilježiti uz poštivanje svih propisanih mjera nadležnih organa uslijed sprečavanja širenja koronavirusa.

Prošlogodišnji predsjednik OO manifestacije, Munir Karić kazao je da boračka udruženja u saradnji sa Općinom Travnik, Medžlisom Islamske zajednice Travnik, travničkim mjesnim zajednicama i javnim ustanovama i ove godine imaju namjeru ukazati na ogroman značaj podsjećanja na staradanje Bošnjaka sa područja travničkog kraja tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u periodu od 1992. do 1995. godine.

-„Ovo je također,prilika da odamo počast i priznanje svima onima koji su dali svoje živote za slobodu, nezavisnost i suverenitet države Bosne i Hercegovine, kao i porodicama šehida, ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima Armije RBiH i civilnim žrtvama rata“.

U okviru obilježavanja ovogodišnje manifestacije predviđeno je klanjanje podne-namaza, Hatma-dova, te polaganje cvijeća na spomen-obilježju u velikoj Bukovici.

Kako je rečeno, travničke brigade Armije RBiH dale su nemjerljiv doprinos u odbrani i oslobađanju BiH, prilikom čega je svoj život dalo 529 pripadnika Armije RBiH iz općine Travnik i 49 civila, dok se 602 pripadnika nalazi na evidenciji ratnih vojnih invalida

Također, naglašeno je da će manifestaciji zbog trenutnog preventivnog epidemiološkog stanja prisustvovati samo pozvani gosti.

1. Obilježavanje će se održati 04.06.2020. godine sa početkom u 13:00 sati u haremu džamije u Velikoj Bukovici.

2. Klanjanje podne-namaza.

3. Učenje Hatma-dove za nastradale Bošnjake općine Travnik.

4. U 13: 30 h polaganje cvijeća na spomen-ploči šehida.

5. Izjava za medije.

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!