BH Telecom
900.000 maraka za političke stranke u Skupštini SBK/KSB
900.000 maraka za političke stranke u Skupštini SBK/KSB - photo: Agencija DAN
Aktuelno

900.000 maraka za političke stranke u Skupštini SBK/KSB

Vlada Srednjobosanskog kantona usvojila je u četvrtak Program raspodjele sredstava parlamentarnim političkim strankama u SBK/KSB, kojima će u ovoj godini biti isplaćeno ukupno 900.000 konvertibilnih maraka.

Premijer Tahir Lendo rekao je novinarima da se ovaj grant dodjeljuje po Zakonu o finansiranju političkih stranaka, dok pojedini iznosi za stranke zavise od broja zastupnika u Skupštini SBK/KSB, kao i zastupljenosti žena u skupštinskim klupama.

Na pitanje novinara da prokomentariše odluke pojedinih nivoa vlasti koje su ukinule izdvajanje budžetskog novca za političke stranke, Ledno je rekao da je to populizam.

Rijetki su to primjeri i to je populizam. Ono što je zakonom precizirano, to treba izvršavati i ja neću odstupiti od zakonskih obaveza. To je moj stav – rekao je Lendo.

Vlada je danas, između ostalog, donijela odluku o izdvajanju sredstava, sa stavke kapitalni transferi, za sufinansiranje projekata važnih za kanton, u ukupnom iznosu od 40.000 maraka.

Od toga će Nadbiskupsko sjemenište “Petar Barbarić” Travnik dobiti  20.000 maraka, za obnovu dvorišta i izgradnju ograde za potrebe osnovne i srednje škole, a Muftijstvo travničko 20.000 maraka za projekat proširenja restorana škole za učenike Medrese.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!