dstore
Anto Matić: Srednjobosanskom kantonu potrebno još 30.000 doza vakcina za prioritetne skupine
Anto Matić: Srednjobosanskom kantonu potrebno još 30.000 doza vakcina za prioritetne skupine - photo: FENA
Aktuelno

Anto Matić: Srednjobosanskom kantonu potrebno još 30.000 doza vakcina za prioritetne skupine

Ministar zdravstva Srednjobosanskog kantona Anto Matić izjavio je da su u SBK/KSB do sada pristigle 24.124 doze vakcina protiv koronavirusa, dok je potrebno još najmanje 30.000 kako bi bila završena imunizacija prioritetnih skupina.

Do sada su vakcinisane 15.453 osobe, a od toga je dvije doze primila 8.671 osoba – rekao je Matić novinarima, dodavši da su prioritet za imunizaciju stariji od 65 godina, te hronični bolesnici i druge ugrožene skupine.

Na upit novinara da prokomentariše činjenicu da je Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB službeno počeo sa kampanjom promocije imunizacije, pod sloganom “Kažem DA vakcini, za sebe i one koje volim!”, Matić je rekao da “interes za vakcinisanje polako opada“.

Postoje prioritetne skupine, ali ukoliko se netko od njih ne javi onda ostali građani mogu iskoristiti te vakcine. Takođe, 221 pripadnik MUP-a SBK/KSB išao je danas u Sarajevo na vakcinisanje. Naime, pripadnici MUP-a Zeničko-dobojskog kantona nisu pokazali interes, tako da su se svi koji su se prijavili iz MUP-a SBK/KSB mogli vakcinisati u Sarajevu, vakcinama koje je donirala Turska – naveo je ministar Matić.

U SBK/KSB trenutno je 26 aktivnih slučajeva covida-19, a 13 oboljelih je hospitalizovano.

FENA/Agencija DAN