Transparency International
Arhiva

Arena Sport kanali uskoro na raspolaganju korisnicima Telemach-a i Total TV-a?

Planet obuca

U saopćenju Asocijacije kablovskih operatera (AKOP-a) od 3. marta ove godine navodi se po ko zna koji put niz neistina o Telemachu iz kuhinje g. Kabanice koji je AKOP pretvorio u asocijaciju koja služi striktno njegovim privatnim interesima.

Ovim putem snažno odbacujemo neistinite navode o Telemachu kao nekom ko upravlja sa pravima za distribuciju kanala Sport klub (radi se o United media S.a.r.l kompaniji) i tome da je kažnjen od strane KV-a vezano uz distribuciju kanala Sport klub. Takodjer je gospodin Kabanica objavio i lažne informacije o cijeni koje za kanale SK plaća Telemach, pokušavajući time stvoriti vjerojatno izliku za vlastitu nespremnost ispunjavanja uslova koje je postavio United media S.a.r.l za distribuciju svojih kanala u BiH.

Konkurencijsko vijeće je odlukom iz Februra 2016, donijelo odluku u kojoj se obavezuje HD-Win (vlasnik Arena Sport kanala) da u roku od 60 dana potpiše s Telemach grupacijom ugovor za distribuciju kanala Arena Sport, čime je prekinut period u kojem je tu obavezu prema svim operaterima imao samo Sport klub, te su time telekom i kablovski operateri na tržištu konačno stavljeni u ravnopravan položaj u smislu pristupa ekskluzivnim sportskim sadržajima.

Naime Telemach već dvije godine pregovara sa HD-Winom o distribuciji kanala Arena sport, te su zbog nespremosti HD-Win-a da udje u ugovorni odnos podnijete dvije prijave Konkurencijskom vijeću BiH za zloupotrebu dominantnog položaja od strane HD-Wina. Prva prijava je završila na način da Konkurencijsko vijeće nije donijelo odluku o tome u zakonskom roku, pa je prijava samim time odbačena u aprilu 2015., dok je druga prijava nakon niza dodatno iznesenih dokaza u Februaru 2016 rezultirala proglašenjem Arena sport kanala dominantnim na tržištu visokokvalitetnog nogometnog sadržaja, čime su se stvorili uvjeti da u skoroj budućnosti i korisnici Telemacha i Total TV-a budu u mogućnosti pratiti sadržaje kao što su Bhtelecom premier liga, HNL-Hrvatske nogometna liga, Talijanska i Franacuska nogometna liga.

Prema našim informacijama nasuprot tvrdnjama AKOP-a, cijene kanala konkurentnih platformi Arena Sport i SK su vrlo slične i kao operater možemo se složiti s time da je rast cijena ekskluzivnih sportskih sadržaja svjetski trend i da će se, kao što je to slučaj u razvijenijim zemljama, to morati reflektirati na cijenu prema krajnjim korisnicima.

Telemach se zalaže za jednak pristup TV sadržajima za sve operatere, kao i nediskriminatorni i transparentni pristup infrastrukturi za izgradnju brzog (širokopojasnog) interneta što je jedan od osnova bržeg razvoja BiH ekonomije i približavanja EU.

Konkurentnost operatera na tržištu prema trendovima u svijetu sve više ovisi o stupnju organizovanosti procesa kompanije prema korisniku i njegovim željama, inovativnosti, značajnim investicijama u najnovije tehnologije i servise bazirane na brzom internetu, te načine konzumacije sadržaja u trenutku i mjestu koje korisnik želi, a sve manje o ekskluzivnosti TV sadržaja.

Telemach

Trebamo da znamo!