BH Telecom
Bajram-namaz klanjan u više od 800 džamija širom Bosne i Hercegovine
Bajram-namaz klanjan u više od 800 džamija širom Bosne i Hercegovine
Ramazanski program 2019

Bajram-namaz klanjan u više od 800 džamija širom Bosne i Hercegovine

Muslimani širom svijeta danas obilježavaju Ramazanski bajram, jedan od dva najveća blagdana, koji traje tri dana.

Ramazanski bajram je blagdan kojim se obilježava kraj ramazana, mjeseca posta. Sinoć je s akšamom nastupio mjesec ševal (deseti mjesec islamskog kalendara).

Širom BiH i svijeta klanjan je bajram-namaz. U BiH bajram-namaz se klanjao u više od 800 džamija.

U utorak, 04. juna 2019. godine u Sulejmaniji (Šarenoj) džamiji u Travniku održana je Centralna bajramska svečanost za Muftijstvo travničko.

Budući da se radilo o centralnoj svečanosti za Muftijstvo bajram-namaz je predvodio i hutbu održao muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović.

U prepunoj Sulejmaniji uoči klanjanja bajram-namaza imam džamije hfz. Džemail-ef. Ibranović je prenio poruku reisul-uleme dr. Husejn-ef. Kavazovića. Muftija Adilović je u bajramskoj hutbi govorio o značaju ramazana u životu svakog muslimana. Istakao je dva problema koja su prisutna danas kod Bošnjaka. Jedno je učestala posjeta kladionicama i korištenje njihovih usluga a druga je pad nataliteta.

Glavni imam Medžlisa mr. Salih-ef. Indžić je predvodio bajram-namaza o održao hutbu u Poturmahalskoj džamiji.

Na području uže gradske jezgre Travnika bajram-namaz klanjan je na devet mjesta.

Prvi dan Bajrama se provodi u krugu porodice. Običaj je i da se članovi uže porodice okupe kod roditelja na zajedničkom bajramskom ručku. Slavljenje bez skrušenosti vi nepirmjerenim ponašanjima velika su uvreda za muslimane.

Neizostavna poslastica bajramske sofre su baklava i halva, a nezaobilazan dio bajramskog slavlja su bajramluci, prigodni pokloni. Djeca se uglavnom daruju slatikišima ili novcem, bajram-bankom.

Prvi dani oba Bajrama (Ramazanskog i Kurban-bajrama) su dani kada post nije dozvoljen.

Patria/MIZ Travnik

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!