Bajram-namaz klanjan u više od 800 džamija širom Bosne i Hercegovine
Bajram-namaz klanjan u više od 800 džamija širom Bosne i Hercegovine
Ramazanski program 2019

Bajram-namaz klanjan u više od 800 džamija širom Bosne i Hercegovine

Planet obuca

Muslimani širom svijeta danas obilježavaju Ramazanski bajram, jedan od dva najveća blagdana, koji traje tri dana.

Ramazanski bajram je blagdan kojim se obilježava kraj ramazana, mjeseca posta. Sinoć je s akšamom nastupio mjesec ševal (deseti mjesec islamskog kalendara).

Širom BiH i svijeta klanjan je bajram-namaz. U BiH bajram-namaz se klanjao u više od 800 džamija.

U utorak, 04. juna 2019. godine u Sulejmaniji (Šarenoj) džamiji u Travniku održana je Centralna bajramska svečanost za Muftijstvo travničko.

Budući da se radilo o centralnoj svečanosti za Muftijstvo bajram-namaz je predvodio i hutbu održao muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović.

U prepunoj Sulejmaniji uoči klanjanja bajram-namaza imam džamije hfz. Džemail-ef. Ibranović je prenio poruku reisul-uleme dr. Husejn-ef. Kavazovića. Muftija Adilović je u bajramskoj hutbi govorio o značaju ramazana u životu svakog muslimana. Istakao je dva problema koja su prisutna danas kod Bošnjaka. Jedno je učestala posjeta kladionicama i korištenje njihovih usluga a druga je pad nataliteta.

Glavni imam Medžlisa mr. Salih-ef. Indžić je predvodio bajram-namaza o održao hutbu u Poturmahalskoj džamiji.

Na području uže gradske jezgre Travnika bajram-namaz klanjan je na devet mjesta.

Prvi dan Bajrama se provodi u krugu porodice. Običaj je i da se članovi uže porodice okupe kod roditelja na zajedničkom bajramskom ručku. Slavljenje bez skrušenosti vi nepirmjerenim ponašanjima velika su uvreda za muslimane.

Neizostavna poslastica bajramske sofre su baklava i halva, a nezaobilazan dio bajramskog slavlja su bajramluci, prigodni pokloni. Djeca se uglavnom daruju slatikišima ili novcem, bajram-bankom.

Prvi dani oba Bajrama (Ramazanskog i Kurban-bajrama) su dani kada post nije dozvoljen.

Patria/MIZ Travnik