Aktuelno

Besplatni udžbenici za učenike prvih razreda i socijalno ugroženu djecu u Srednjobosanskom kantonu

Besplatne udžbenike u novoj školskoj godini u Srednjobosanskok kantonu dobit će učenici prvih razreda osnovnih škola, djeca romske nacionalnosti i socijalno ugroženi učenici osnovnih škola, potvrđeno je na današnjoj sjednici Vlade SBK/KSB.

Ministrica obrazovanja ovog Kantona, Katica Čerkez, izjavila je novinarima kako će za ove namjene biti izdvojeno ukupno 287.600 KM, od čega je 58.800 maraka dodijelilo resorno federalno Ministarstvo za udžbenike učenika prvih razreda osnovnih škola.

Na upit da prokomentariše probleme u pregovorima za zaključivanje kolektivnih ugovora, zbog čega su sindikati obrazovanja najavili štrajk upozorenja na početku nove školske godine, Čerkez je izjavila kako prijedlog koji je ponudila Vlada ne mijenja plate i druga primanja zaposlenih u školstvu.

– Najvažnije je da plate i druga primanja ostaju ista, a čak bi trebalo doći do povećanja plata za sve zaposlenike u osnovnom obrazovanju. Nadam se kako će sindikati prihvatiti male izmjene i popravke i potreban nam je dijalog da dođemo do zajedničkog cilja – izjavila je Čerkez.

Predstavnici sindikata ranije su izjavili kako je prije dva mjeseca usuglašen Kolektivni ugovor između pregovaračkih timova, ali da je Vlada početkom ove sedmice dostavila novi prijedlog ovog ugovora, koji je za sindikate neprihvatljiv.

FENA/Agencija DAN