Arhiva

BIGMEV organizirao odlazak predstavnika bh. općina u Tursku

Fondacija BIGMEV – Centar za razvoj odnosa između Bosne i Hercegovine i Turske organizovala je odlazak 10 načelnika i predstavnika 16 bosanskohercegovačkih općina i gradova u Tursku, od 13. do 16. maja, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Posjeta je organizovana u cilju razvijanja ekonomskih, trgovačkih i naučnih odnosa dvije zemlje, ali i uspostavljanja boljih odnosa između općina BiH i Turske, a koje od ranije imaju status tzv. bratimskih općina.

Osim bilateralnih razgovora između predstavnika općina koji će se odvijati u Bursi, u okviru četverodnevnog programa, predviđeno je učešće bh. delegacija na “Samitu pametnih općina”, kao i posjete “Balkanskom ekonomskom sajamu” i Konzulatu Bosne i Hercegovine u ovome gradu.

Direktor predstavništva Fondacije BIGMEV u Sarajevu, Selmo Cikotić kazao je da bratimljene općine zauzimaju veoma važno mjesto u razvoju odnosa izmedu dvije zemlje.

– BİGMEV je sačinio popis 84 općine koje su bratimljene iz BiH i Turske. Analizirali smo šta se do danas uradilo, ali i koje su oblasti u okviru kojih je moguće još više unaprijediti saradnju. U tom smislu, zajedno sa “Udruženjem općina regije Marmara”, BIGMEV je inicirao Samit općina na kojem će načelnici i predstavnici općina iz obje zemlje imati priliku direktno razmijeniti mišljenja i iskustva. Ovaj Samit će se održati u okviru “Međunarodnog samita pametnih općina” u Bursi, a svaka općina učesnica će prezentirati po nekoliko projekata. Cilj je da svaka općina postigne dogovor za više konkretnih projekata, a koji bi trebali biti orijentisani ka otvaranju novih radnih mjesta u bh. općinama. Na ovaj način pružit će se prilika svima da urade koristan posao, i time unaprijede prijateljske i bratske odnose koje su ranije uspostavili, te da saradnju izmedju dvije države prošire na više nivoa i sa više različitih sadžaja.

Predstavnicima bh. općina BIGMEV će omogućiti sastanke sa predstavnicima općina iz Turske koje su članice “Udruženja općina Marmara”, jedne od najrazvijenijih regija u ovoj zemlji, koja ima 25 miliona stanovnika, i čija privreda čini 60 % cjelokupne turske ekonomije.

U okviru bh. delegacije nalaze se predstavnici općina Gornji Vakuf – Uskoplje, Gračanica, Grad Mostar, Travnik, Konjic, Grad Sarajevo, Novi Grad Sarajevo, Bužim, Hadžići, Ilidža, Jablanica, Srebrenica, Jajce, Doboj, Banovići, i Vitez.

Izvor: Novinska agencija Patria