Transparency International
Aktuelno

Danas u Travniku održan spomenski pohod u čast Ive Andrića (FOTO)

Planet obuca

Povodom 13. marta, datuma smrti književnika Ive Andrića, Zavičajni muzej u Travniku danas je organizirao spomenski pohod kroz rodni grad nobelovca.

Namjera ove kulturološke šetnje po Travniku je upoznavanje mladih generacija o životnim i književnim vezama Ive Andrića i Travnika.

Pohod je počeo u Otvorenom književnom atelieru, novom muzejskom prostoru u okviru muzeja “Rodne kuće Ive Andrića”, gdje su kao uvod spomenute okolnosti književnikove smrti 1975. godine i komemorativne aktivnosti koje su tada bile priređene u Travniku i Beogradu.

Voditelj pohoda bio je kustos Memorijalnog muzeja “Rodna kuća Ive Andrića” Enes Škrgo, a današnja maršruta bila je Otvoreni književni atelier – Elči Ibrahim-pašina medresa – mahala Osoje – Sulejmanija džamija – parni vlak “Ćiro” – Hafizadića kuća – park ispred Centra za kulturu – Otvoreni književni atelier.

”Spomenski pohod koji se organizuje na dan smrti Ive Andrića je način kako da se, prije svega mladim ljudima u Travniku, približi veza između Ive Andrića i njegovog rodnog grada. Mi mislimo da preko šest memorijskih punktova možemo uspješno pokazati kako se to Andrić odnosio prema svom rodnom gradu, a kako se Travnik danas odnosi prema najslavnijem sugrađaninu. Također, ovo je bila prilika da kažemo nešto o arhitekturi, tradiciji i običajima našeg grada.” riječi cu Enesa Škrge.

Travnicki.INFO