BH Telecom
Arhiva

Deset argumenata u kojima ne možete pobijediti Travničane

Sa Travničanima je teško izaći na kraj. Neke stvari u koje su uvjereni naši sugrađani koristit će sva sredstva da ih i dokažu.

Za vas smo ispod izdvojili deset argumenata u kojima ne možete pobijediti Travničane, pa pročitajte.

Travnički ćevapi su najbolji ćevapi na svijetu.

Travničanima možete ‘udariti’ na svašta nešto, ali ćevape ne dirajte. Nijedan neće ni najmanje priznati kvalitetu ćevapa u Banja Luci ili Sarajevu, jer ‘ćevap u Travniku nema konkurenciju’.

Najljepši ulaz u neki grad je upravo onaj u Travniku.

Kada iz Zenice idete prema Travniku, na ulazu u grad dočekat će vas prelijepa Medresa, Stari grad, džamije i priroda. To je također argument sa kojim će vas Travničanin uvijek pobijediti.

Plava voda najbolji je klima uređaj na svijetu.

Uistinu, Plava voda poznata je prvenstveno po svojoj ljepoti i čistoći. Ipak, nevjerovatan je njen ‘rashladni sistem’. Po najvećim vrućinama otiđite na ovu lokaciju, i nećete uopšte imati osjećaj da je 10 metara od te lokacije preko 40 stepeni.

Ne pokušavajte se sakrivati šta god da radite. Sve će se saznati.

U Travniku se ne možete sakriti od očiju znatiželjnih. Bilo da se želite zajedno sa momkom/djevojkom naći tajno, ili nešto tog tipa, uvijek će se saznati. U našem gradu jednostavno uz taj sindrom male sredine postoji i prevelika znatiželja, tako da: ni ne pokušavajte.

Prvi maj se mora proslaviti na Vlašiću.

Da se Travničane pita, zakonom bi se zabranila proslava Praznika rada van Vlašića. Uistinu, na ovoj prelijepoj planini poseban je doživljaj uz društvo i roštilj provesti prvi dan maja. Pojedini se odluče i na druge lokacije, ali većini upravo je Vlašić prvi izbor.

Plava voda je jednina, ne množina!

Jedna od ‘najžešćih’ rasprava se vodi nakon što neko sa strane izgovori ‘Plave vode’. Ako treba, Travničani će tražiti po knjigama, arhivima i gdje sve ne dokaze da je Plava voda jednina, samo kako bi vas natjerali da to nikad više ne ponovite.

Vlašićki sir može biti samo ovćiji, nikako kravlji.

Uistinu, Vlašićki sir je ovčiji sir. Ipak, neki pokušavaju ‘podvaliti’ kravlji sir pod imenom Vlašićki ili Travnički. Ukoliko neko od upućenih sugrađana naiđe, očekujte dugotrajnu raspravu. Također, svim prijateljima i poznanicima će reći za taj pokušaj prevare.

U Travniku se definitivno ima gdje popiti kafa/kahva/kava.

Jedan od najčešćih urbanih mitova upravo je taj da se u našem gradu nema gdje popiti kafa. Pored tolikog broja raznih vrsta ugostiteljskih objekata svakome je jasno da možete birati lokaciju za popiti kafu po vašoj želji. Koju muziku želite slušati, kakvu kafu želite piti, i sve ostalo možete naprosto birati.

Travničanima sve vremenom ‘isfura’.

Ako postavite nekoga da dijeli pare na čaršiji u Travniku, bit će zanimljiv samo par dana našim sugrađanima. Nakon toga, svi će ga početi zaobilaziti. Travnik prvi prihvata nove trendove, ali prvi ih se i odriče. Koji je razlog brzog zasićenja, tema je za sebe.

Nisu isti ćevapi kad se kupe sirovi i izroštiljaju, i kad se pojede direktno u ćevabdžinici.

Travničanima definitivno nije strano roštiljati, i nije nešto na što će se buniti. Ipak, ukoliko okolnosti dozvoljavaju to, uvijek će pojesti ćevape iz ćevabdžinice prije nego što će ih kupiti sirove pa izroštiljati. Brane se argumentom da su kvalitetniji i ukusniji u ćevabdžinicama.

Travnicki.INFO

 

{fcomment}