Arhiva

Deset načina kako da ‘privolite’ Travničane

Kao što smo pisali u prilogu ”Deset argumenata u kojima ne možete pobijediti Travničane”, Travničani su poznati kao ‘teški’ i tvrdoglavi ljudi. Ipak, donosimo vam deset načina kako da privolite i osvojite svakog Travničana i Travničanku.

Recite im da između č i ć nema razlike, da se to ustvari treba objediniti u jedno slovo.

Afrikati se uistinu poprilično brzo gube u našoj zemlji, osim u Krajini gdje su i dalje naglašeni. U Travniku, samo oni najuporniji i dalje ističu razliku u govoru. Ipak, skoro svaki stanovnik našeg grada ne priznaje ‘tvrdo ili meko’ č i ć, pa u govoru nećete moći razjasniti na koje od ova dva slova su mislili. Jednostavno, skratite muke i sebi i svom sagovorniku i ne prihvatajte razlike.

Ne postoji Stari i Novi Travnik. Travnik je Travnik, a Novi Travnik je nešto drugo.

Izraz koji ‘diže živce’ Travničanima svakako je pitanje ‘Da li si ti iz Starog ili Novog Travnika’. Osim ako ne želite svjesno ući u raspravu, nikada to ne spominjite. Travnik je samo Travnik, nikako Stari Travnik.

Ako vam kaže da je iz Travnika, instantno spomenite i pohvalite ćevape.

Prva pomisao na Travnik mnogima i jesu ćevapi. Spominjali smo ih i u prošlom prilogu, ali oni moraju biti spomenuti. Svakom će stanovniku ovoga grada biti drago ako mu na prvi spomen grada pohvalite ćevape i kažete kako nema boljih.

Travnik je bio glavni grad Bosne i Hercegovine.

Svima je poznata činjenica da je Travnik od samog kraja 17. stoljeća do polovine 19. stoljeća bio glavni grad naše zemlje, i sjedište vezira. To je nešto čime se svaki Travničanin ponosi, a nerijetko će vam dobaciti i da bi bila bolja situacija u državi da smo ostali prijestolnica.

Rukometni klub Borac osvojio je naslov prvaka BiH 1998. godine.

I ovo je jedna od činjenica koju morate znati ako želite dobiti ljubav od ljudi u Travniku. Jedini naslov prvaka države u ekipnom sportu ikada je upravo titula Borca 1998. godine. Svi malo stariji slavili su ispred nekadašnje Robne kuće ovaj veliki uspjeh zajedno sa igračima Borca. Ako još spomenete nadimke tadašnjih igrača kao što su Šargo, Dumbo, Grole, Bega i ostali, nemojte se iznenaditi ako dobijete zagrljaj i poljubac.

Ivo Andrić je Travničanin.

Svakako najpoznatija ličnost u historiji ovog grada je Ivo Andrić. O nobelovcu se manje više sve zna, međutim, i dalje traju rasprave o tome kome on pripada. Ipak, niti jedan Travničanin neće usvojiti nikakvu drugu opciju, osim toga da je on bio Travničanin. Svaka daljnja rasprava je nepotrebna.

Pitajte ga: ‘Kako mi je čaršija?’

U svijetu postoji beskonačno mnogo čaršija, ali niko ne voli svoju čaršiju na način na koji je vole Travničani. Na ovo pitanje nećete dobiti nikakvo dodatno pitanje, tipa provjere na koju se čaršiju misli ili kako se misli. Sve je jasno nakon ovog pitanja, i ovo je još jedan odličan način za pridobijanje nekoga iz ovog grada.

Ponesi mi flašu Plave vode ili Bašbunara

Ko se još ponosi svojom vodom kao mi? Niko! Jedna od prvih stvari koju ćete probati u našem gradu upravo je voda. Ako niste u prilici, rečenica iznad je odličan način za ‘ostavljanje bez teksta’ i izljev emocija prema vama. Ako ipak kojim slučajem dođete u Travnik, a neko ko vas ugosti zaboravi na vodu, tražite obavezno ‘jednu iz česme’.

Vlašić je planina koja ima dušu

Vlašić u sebi ima nešto posebno i svaki Travničanin nosi Vlašić u srcu gdje god otišao. Upravo ova planina je jedan od najvećih razloga za ponos i hvalisanje svakog našeg ‘Vezira’, pa nije loša opcija da pohvalite ovu planinsku ljepoticu. Ako niste, posjetite Vlašić što prije!

Ispričajte mu/joj neki ‘sočan’ trač

I one koji kažu da ne zanima ništa tuđe, vjerujte da zanima. Pošto Travničani imaju mišljenje o svemu, nije loša opcija da svoju konverzaciju započnete upravo nekim tračem. To je jedan od bržih načina za razvoj duboke konverzacije.

 

Travnicki.INFO