Arhiva

Deset policajaca otputovalo u mirovnu misiju u Južni Sudan, među njima i jedan iz Travnika

U Južni Sudan danas je otputovalo deset policijskih službenika iz različitih agencija za provođenje zakona u BiH, koji će u mirovnoj misiji UN provesti narednu godinu, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Policajce je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo ispratio ministar sigurnosti Dragan Mektić, koji im je poželio sretan put, mnogo sreće i uspjeha u misiji. U svjetlu sve većeg broja kriznih područja u svijetu istakao je važnost ove humane misije i uloge bh. policajaca u očuvanju mira i pomoći ugroženom stanovništvu.

– Uvjeren sam da ćete, kao i vaše kolegice i kolege ranije, pokazati veliki nivo znanja i stručnosti, profesionalnog i ljudskog odnosa u toku boravka u Južnom Sudanu. Opravdajte ukazano povjerenje te služite na ponos policijskim agencijama iz kojih dolazite i našoj domovini – kazao je Mektić.

Policijski službenici i službenice koje su danas otputovali u Južni Sudan su: Davor Jovović – SIPA, Armin Arslan – SIPA, Almir Bolić – Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BIH, Sanel Mrđanović – Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BIH, Irena Marelja – GP BIH, Mersiha Husaković – Čehajić – MUP RS, Sandra Bašanović – MUP USK, Enver Alibegović – MUP USK, Lejla Hajro – MUP KS i Erik Vrbanjac – MUP SBK.

Mektić je istakao da Ministarstvo sigurnosti BiH nastoji da iskoristiti potencijale i otvori nove prostore za djelovanje policijskih službi iz Bosne i Hercegovine u operacijama podrške miru, gdje je najizvjesnija misija na Hajitiju. BiH ovim pokazuje da je opredjeljena za aktivno sudjelovanje u mirovnim operacijama, što ujedno predstavlja i obvezu država članica UN.

U operacijama podrške miru od 2000. godine sudjelovao je ukupno 251 policijski službenik i to u Liberiji, Južnom Sudanu, Kipru, Sudanu, Istočnom Timoru i Haitiju. Trenutno je raspoređeno 29 policijska službenika u Liberiji, Južnom Sudanu i Kipru. BiH u UN sastavu na profesionalnim dužnostima ima dva policijska službenika u Somaliji, te po jednog u Južnom Sudanu i Afganistanu.

Patria