BH Telecom
Aktuelno

Lutke Adelina nastale u Travniku, a našle svoje mjesto diljem BiH

Adelina Art novi je brend u svijetu lutaka za djecu, a dolazi iz domaće produkcije.

Naime, Adela Dobrić, kao magistrica odgojnih nauka sa višegodišnjim iskustvom u radu sa djecom, na ovaj način pomirila je struku i kreativnost, a rezultat je lutka “Adelina“.

Inače, Adela je kao predsjednica udruženja «Kreativni svijet» dala doprinos umjetničkom oblikovanju bh. stvarnosti okupljajući kreativce, a svoj rad prije nekoliko godina uglavnom je bazirala na izradu nakita. Nerijetko, kolekcije tog nakita bile su rađene i za djecu, jer iskustvo i svakodnevni rad sa njima daje osnovne smjernice njihovih želja i potreba. U ovim spoznajama je i začetak izrade lutke Adelina, koju brižno osmišljava odgajateljica Adela Dobrić:

“Radeći sa djecom kojoj su danas glavna okupacija igrice na računaru i zabave koje ne pružaju dugotrajno zadovoljstvo, uvidjela sam da zapravo nedostaju poticaji koji omogućuju razvoj posebnih osobina djece”, nagašava magistrica Dobrić, ističući vrijednosti posebno dizajnirane lutke Adelina. Igrajući se sa Adellinom dijete je pažljivo, brižno, ima društvo i nije usamljeno, razgovara o stvarima o kojima inače šuti. Sa Adellinom se ide lakše na spavanje i mekani i topli zagrljaj gode na kraju dana svakoj djevojčici. Adellina može biti sestrica, drugarica jer njena veličina poptuno odgovara djetetu koje ima tri ili četiri godine”, navodi Adela Dobrić.

Često su autori dječjiih knjiga, slikovnica, igračaka, oni koji zapravo vrlo malo znaju o djeci. Stuka i iskustvo uvijek nađu svoj put, posebno kada govorimo o djeci, čija budućnost upravo zavisi od pravilno postavljenih temelja. Najbolji period za to je rani uzrast djece, a igra i igračka su mehanizmi na osnovu kojih se uči.

Radi navedenog, za samo nekoliko mjeseci, Adelina je doživjela veliku popularnost, a tome svjedoče brojne fotografije oduševljenih djevojčica, iz različitih krajeva BiH.

Svakog stvaraoca raduje da njegova ideja naiđe na prihvatanje, posebno kada su najiskreniji kritičari u pitanju, a za takve upravo slove djeca.

To nije prvobitno oduševljenje novim poklonom, jer dizajn, te izbor materijala i drugi elementi zadovoljavaju osnovni smisao igre i igračke, kao simulacija života odraslih.

Tek pravovremeno postavljeni temelji, ljubavi, prijateljstva i radosti, mogu imati pozitivne efekte u kreiranju društva u cjelini.

Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!