Arhiva

Dogodilo se na današnji dan

– 1796. U Zagrebu je rođen hrvatski književnik Antun Mihanović, autor pjesme “Horvatska domovina”. Iz nje je preuzet tekst za hrvatsku himnu, po početnim stihovima nazvane “Lijepa naša”, koju je uglazbio Josip Runjanin. Umro je u Novim Dvorima kod Klanjca 14. studenoga 1861. godine.

– 1819. Rođen je francuski slikar Gustave Courbet. Iako samouk, osnivač je i glavni predstavnik realističke škole, jedan od prvih umjetnika koji su radili u prirodi. Odbacio je romantične pejzaže i idealiziranje ljudi i prizora, izvršivši ogroman utjecaj na cjelokupno europsko slikarstvo sredinom 19. stoljeća. Najvažnija su mu djela “Žena s papigom”, “Tucači kamena”, “Pokop u Ornansu” i “Burno more”.

– 1840. Zagrebačka družina Domorodno teatralno društvo u Zagrebu izvela prvu kazališnu predstavu na hrvatskom jeziku. Bila je to Kukuljevićeva junačka igra s pjevanjem “Juran i Sofija ili Turci kod Siska”, što je u najvećoj mjeri bio rezultat nastojanja iliraca, osobito članova Društva ilirske čitaonice. Tim događajem počinje razdoblje novije hrvatske kazališne umjetnosti, a time je ujedno i obilježen početak glumačkoga profesionalizma u Hrvatskoj.

– 1949. U Lillehameru u Norveškoj umrla je književnica Sigrid Undset. Godine 1928. dodijeljena joj je Nobelova nagrada za opsežna epska djela s građom iz norveške prošlosti. Suvremenom životu Undset se vraća romanima “Gimnadenia” i “Gorući grm”. Zbog antinacističkog stava morala je napustiti okupiranu domovinu. Po povratku se riječju i perom borila za oslobođenje svoje domovine.

– 1967. Umro je jedan od najtrajnijih velikana holivudske “tvornice snova”, glumac Spencer Tracy. Zvijezda postaje ulogama žrtve mase u “Zakonu linča” i svećenika u “San Franciscu” 1936. godine. Dvije godine zaredom dobiva Oscara i to 1937. za ulogu u filmu “Kapetan hrabrost”, a 1938. za “Grad dječaka”. Od njegovih kasnijih filmova posebno se ističu “Sedmi križ”, “Loš dan u Black Rocku”, “Starac i more” te film “Pogodi tko dolazi na večeru”.

– 2000. U Damasku umro Hafez al-Asad, predsjednik Sirije od 1971. godine. Za novog predsjednika izabran je 11. srpnja njegov sin Bašar al-Asad.

– 2003. U Torontu u Kanadi, prvi put, legalno sklopljen brak između dva homoseksualca u toj zemlji.

– 2004. Umro čuveni Ray Charles, američki pionir glasovira u soulu, koji je oblikovao zvuk rhythm and bluesa. U country i pop glazbu unio je dah soula, a obradu pjesme “America the Beautiful” nazivaju klasikom, kao i čovjeka koji ju je izvodio. Frank Sinatra zvao ga je “jedinim pravim genijem u show biznisu”, a 2004. godine časopis Rolling Stone postavio ga među prvih deset u svom popisu stotine besmrtnika.

– 2007. Američki predsjednik George Bush doputovao u jednodnevni posjet Albaniji, što je prvi posjet američkog predsjednika toj zemlji.

– 2010. Haški tribunal proglasio je oficire Vojske RS-a Vujadina Popovića i Ljubišu Bearu krivim za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici i osudio ih na kaznu doživotnog zatvora.

(Fena)