Dokle se došlo sa rješavanjem problema pasa lutalica u Travniku?
Dokle se došlo sa rješavanjem problema pasa lutalica u Travniku?
Aktuelno

Dokle se došlo sa rješavanjem problema pasa lutalica u Travniku?

Planet Obuca

Problem pasa lutalica na području općine Travnik traje već dugi niz godina, vršila se sterilizacija, ali se teško oteti utisku da ih je svakoga dana sve više.

Psi i nisu toliki problem dok se ne krenu organizovati u čopore i prisvajati određeni dio grada za sebe, a onda počinju i napadi na građane. I neprekidno se dešavaju. Pojedinci ih hrane, liječe i nastoje pomoći, a pojedinci drugačije razmišljaju. Naši ljudi, snalažljivi kakvi jesu, i u tome su uspjeli naći veoma unosan biznis. Novac im dolazi na privatne račune iz inostranstva, oni se fotografišu kako su kupili hranu i počastili pse, a veći dio novca zadržavaju za sebe.

O ovome problemu oglasio se jučer i načelnik Općine Travnik, Kenan Dautović, sa namjerom da građanima detaljno pojasni gdje se stiglo sa rješavanjem ovog problema. Njegov tekst prenosimo u cjelosti:

Poštovane sugrađanke i sugrađani, i pored toga što vas redovno informiram o situaciji sa Skloništem za pse vidim da još uvijek ima nejasnoća.

U proteklom periodu smo kupili zemljište, osigurali novac, uradili sve projekte, dobili sve dozvole te izvršili odabir izvođača i nadzornog organa.

Naredne sedmice ćemo, zahvaljujući povoljnoj vremenskoj sutuaciji, započeti i radove na izgradnji skloništa.

Dakle, Travnik još uvijek zvanično nema tzv. Azil za pse.

Istovremeno, u budžetu su osigurana sredstva za JKP Bašbunar pri kojem će biti ustanovljen Higijenski servis sa tri uposlenika, uključujući jednog veterinara. U toku je promjena sistematizacije i biće provedena procedura prijema uposlenika.

Dakle, Travnik još uvijek nema ustanovljen Higijenski servis, niti ima uposlenike koji su zaduženi za uklanjanje pasa lutalica.

Jednako tako, svjesni ozbiljnosti problema, a u cilju trenutnog rješavanja problema pasa lutalica, Općina je ustanovila privremeno sklonište koje pruža prilično dobre uvjete za smještaj i brigu o psima koji su tamo smješteni. U tom skloništu smješteni su psi koji su u proteklom periodu premješteni sa ulica grada, a kojih nije mali broj.

Međutim, problemi sa kojima se svakodnevno susrećemo su slijedeći:

– i pored činjenice da su građani Travnika u proteklih 6 godina platili 206.000 KM na ujede pasa lutalica, a ne spominjući psihičke probleme koje su preživjele žrtve napada kao i strah od kretanja gradom, u gradu postoji grupa građana koji, pod krinkom brige za pse, drže grad svojim taocem šaljući, ili neprekidno prijeteći, inspekcijskim nadzorom i pozivajući se na zakon koji i sami krše jer ne žele da te pse udome i registriraju, pri tome ih povremeno i bez obaveze hrane i to je sve.
Niti im osiguravaju topli smještaj koji zahtijevaju od Općine, niti čiste iza njih, niti preuzimaju odgovornost za njihovu agresivnost ili to što građani noću ne mogu spavati od njihovog lajanja, doprinoseći na taj način da se grad pretvori u veliki Azil za pse;

– pored sume novaca koji su plaćeni za ujede pasa, građani su kroz općinski budžet plaćali oko 80.000 KM za sterilizaciju te oko 60.000 KM za hranu i ostale potrebe dok će u narednom periodu plaćati oko 200.000 KM za potpuno funkcioniranje skloništa;

– i pored zahtjeva upućenog PS Travnik kao i građanima, posebno ljubiteljima pasa, da prijave i/ili spriječe neprekidno dovođenje novih pasa na područje grada nikada niko nije spriječen u ovoj prljavoj raboti pa će se, na ovaj način, desiti da i kada Sklonište bude u punom kapacitetu neće moći primiti ovoliki priliv pasa jer zakon ne omogućava eutanaziju kao vrstu kontrole;

– imajući u vidu da se Općina teško nosi sa problemom pasa i na užem području grada, rubna naselja i sela još nisu ni došla na red rješavanja ovog problema.

Dakle, općinska administracija je potpuno svjesna ovog sigurnosno-zdravstvenog problema, ali građani moraju biti svjesni pomenutih ograničenja i nastojati pomoći, umjesto neprekidno prigovarati, s obzirom da se radi o zajedničkom i nimalo malom, problemu.

Građani također trebaju znati da u Zakonu nigdje ne piše da psi moraju biti na određenoj lokaciji (npr. Bosanskoj ulici ) i da ćemo mi nastaviti sa njihovim premještanjem u privremeno sklonište.

Istovremeno, moramo započeti proces registracije vlasničkih pasa koji ovaj problem treba značajno unaprijediti ali će i on biti vrlo zahtjevan jer su, nerijetko, vlasnici ti koji napuste životinje.

Općina je od Parlamentarne skupštine BiH koja je i donijela ovaj dobri ali nedorečeni i, stoga, problematični zakon, tražila i autentično tumačenje pojmova napušteni ili izgubljeni pas jer većina pasa lutalica ne spada ni u jednu od ovih kategorija.

Stoga, drage moje sugrađanke i sugrađani, i sami vidite da se radi o veoma složenom problemu koji je bez ikakvih instrumenata korekcije i kontrole te bez ikakvih novčanih sredstava samo spušten lokalnoj zajednici koja, u slučaju Travnika, nastoji problem riješiti na sto je moguće bolji način.

Onaj ko nam vjeruje da činimo sve će shvatiti, a onaj ko neće, mi mu ne možemo pomoći. – naveo je u svome obraćanju Kenan Dautović.

Agencija DAN